Ғылыми қызмет

«Тағам өнімдерінің қауіпсіздігі және сапасы» кафедрасының оқытушылары мен қызметкерлері бастама тақырыбы аясында жұмыс істейді:

Технологияларды әзірлеу, азық-түлік шикізатын және тағам өнімдерін өңдеудің сапасы мен қауіпсіздігін зерттеу. Ғылыми жетекшісі: т.ғ.д., проф. Уажанова Р.У., бөлім меңгерушілері Азимова С.Т., Желдібаева А.А., Изтелиева Р.А., Тұңғышбаева У.О.

Кафедра негізінде гранттық қаржыландыру, бағдарламалық-нысаналы қаржыландыру және коммерцияландыру бойынша жобалар жүзеге асырылады:

  1. 1.Уажанова Р.У. Гранттық қаржыландыру жобасы: Ауыл шаруашылығы және азық-түлік өнімдерінің сақталуын қамтамасыз ету үшін радиациялық өңдеуді әзірлеу және тәжірибелік сынақтан өткізу. Аяқталу мерзімі: 01.01.2024 - 31.12.2026ж. Қаржыландыру сомасы: 100 928 257 теңге.
  2. Белозерцева О.Д. Самадун А.И., Қажымұрат А.Т. «Жергілікті өсімдік шикізатын өңдеу негізінде диеталық иммуностимуляциялаушы кондитерлік өнімдерді өндіру технологиясын әзірлеу» Қаржыландыру сомасы, мың теңге 53 998,789 теңге, Орындалу мерзімі 01.02.2021-31.12.2023 ж. 2021-2023 жылдарға арналған ғылыми және (немесе) ғылыми-техникалық жобаларға жас ғалымдарды гранттық қаржыландыру.
  3. Тұңғышбаева У.О. Зертханалық/зертханалық-аспаптық сынақтар бойынша қызметтер 3 бағыт бойынша стандарттарды әзірлеу үшін зерттеу/талдау. Ғылыми-зерттеу жұмыстарын жүргізу үшін негіз: ұйыммен келісім, №370-23-ГЗ 10.12.2023ж. Орындалу мерзімі: 03.07.2023-31.12.2023ж. Орындаушылар: «Тағам өнімдерінің қауіпсіздігі» ҒЗИ қызметкерлері, докторант – Жанболат А.
  4. Жауапты орындаушылар: Азимова С.Т. Жеміс шикізатын детоксикациялаушы қасиеттері бар тұрақты өнімдерге өңдеу технологиясын коммерцияландыру. Аяқталу мерзімі: 2023-2025 жж. Мемлекеттік ҒҒТҚН тіркеу № №16-Г Қаржыландыру сомасы, мың теңге: - 350 000,0 мың теңге (оның ішінде 2023 жылға – 87 500 мың теңге, 2024 жылға – 210 000 мың теңге, 2025 жылға – 52 500 мың теңге).
  5. БМҚ жауапты орындаушысы Азимова С.Т. BR24993031 «Табиғи антиоксиданттармен және биологиялық белсенді заттармен байытылған күнделікті рационға пайдалы тағам өнімдерін дайындау технологиясын әзірлеу» жобасы бойынша 2024-2026 жж.
  6. Жетекшісі: Қажымұрат А.Т. ЖАС ҒАЛЫМДАРДЫ ЖОБАҒА ГРАНТТЫ ҚАРЖЫЛАНДЫРУ .AR22686505 «Функционалды ерітілетін сусындар технологиясын әзірлеу». Гранттық қаржыландыру көлемі (жобаның барлық мерзіміне және жылдар бойынша, мың теңгемен). Аяқталу мерзімі: 01.02.2024-31.12.2026.
  7. Жетекшісі: Серікқызы М.С., 2022-2024 жылдарға арналған «Жас Ғалым» жобасы бойынша жас ғалымдардың зерттеулерін гранттық қаржыландыру. Ғылыми кеңесшілер: Байболова Л.К., Балев Д.К. «Ұзақ сақтау кезінде жартылай ысталған шұжық өнімдерінің сапасын жақсарту үшін ет өнімдерін қадағалау жүйесін цифрландыру» Қаржыландыру сомасы, мың теңге 18 542,3606 теңге.

Технологияларды дамыту бағытында жүргізілген ғылыми-зерттеу жұмыстарының нәтижелері бойынша азық-түлік шикізатын өңдеу сапасы мен қауіпсіздігін және азық-түлік жүйелерін зерттеу, кандидаттық және докторлық диссертациялар қорғалды: Қажымұрат А.Т. (2022 ж.), Тютебаева Қ.Е., Шалғымбаев Д.А. (2023), Ибраимова С.Е., Серікбаева А.Н., Белозерцева О.М.(2024), Құрманбаева И.Н., Ахмет Ж.Р., Ұйқасова З.С.

Кафедра №67 жаңа буынның технологиялары және азық-түлік өнімдері техникалық комиссиясының мүшесі.

Есепті 2023-2024 оқу жылы бойынша, кафедра қызметкерлері 83 жұмыс жариялады: оның ішінде 49 мақала (Scopus – 8, Scopus/Web of Science – 11, Web of Science – 1, КОКСНВО МНиВО ҚР – 8, шетелдік басылымдарда, оның ішінде РИНЦ – 20), 24 конференциялардағы тезистер (шетелде – 16, МНПК – 2, РНПК – 6), 2 патент, АҚ – 8, бұл өткен 2022-2023 оқу жылымен салыстырғанда 9,2%-ға көп (76 жарияланым).

Қазақстандағы конференцияларда, олимпиадаларда жеңімпаз студенттер және ТМД елдерінде

Конференцияның, конкурстың, көрменің, ғылыми олимпиаданың және т. б. атауы.

Өткізу орны

Мерзімдері

Қатысушылардың т. а. ә, курс, топ

Нәтижесі

 

Конкурстар

VI Тәуелсіз Мемлекеттер Достастығы елдерінің «Үздік жас ғалым-2023» халықаралық кітап басылымы БӨБЕК, Астана қ.

Астана, ҚР

Желтоқсан, 2023

Төлегенова Аймира Мұратқызы

2-дәрежелі диплом №168

 

Халықаралық «ЖАҢА ҒЫЛЫМ» ғылыми-зерттеу конкурсы «Біздің таңдауымыз – ғылым»

Ресей, Петрозаводск қ.

24.12.2024

Жетекшілері:

Изтелиева Р.А.

Қатысушылар: 2 курс магистранттары

Қуандыккызы Д.

Кусбек А.К. Толегенова А.М.

Батырбаева А.М.

1-дәрежелі диплом

 

«Үздік ЗЕРТТЕУШІ - 2024» I кітап жинағы «Ұлттық қозғалыс» бірлестігі түріндегі заңды тұлғалар бірлестігінің ұйымдастыруымен

 «Бөбек», Астана

2024

Жетекші:

Азимова С.Т.

Артоболевский Т.В.

2-орын

 

Білім беру мекемелерінің студенттері мен студенттеріне арналған халықаралық презентациялар байқауы

Ғылыми презентация «Түйе сүтін ультрадыбыстық өңдеу. Жалпы ережелер»

Нижний Новгород, Ресей.

5.04.2024

Касымжанова З.Р.

 

 

Жетекші: Жельдыбаева А.А.

3-орын

 

Білім беру мекемелерінің студенттері мен студенттеріне арналған халықаралық презентациялар байқауы

«Топырақтар мен су объектілеріндегі ауаның ластануын зерттеу» ғылыми презентация

Нижний Новгород, Ресей.

5.04.2024

Койлыбаева А.С.

 

Жетекші: Жельдыбаева А.А.

3-орын

 

Білім беру мекемелерінің студенттері мен студенттеріне арналған халықаралық презентациялар байқауы

 

Ғылыми презентация «Түйе сүтін ультрадыбыстық өңдеу. Жалпы ережелер»

Нижний Новгород, Ресей.

5.04.2024

Койлыбаева А.С.

 

Жетекші: Жельдыбаева А.А.

3-орын

 

Білім беру мекемелерінің студенттері мен студенттеріне арналған халықаралық презентациялар байқауы

 

«Топырақтар мен су объектілеріндегі ауаның ластануын зерттеу» ғылыми презентация

Нижний Новгород, Ресей.

5.04.2024

Койлыбаева А.С.

 

Жетекші: Жельдыбаева А.А.

1-орын

 

Білім беру мекемелерінің студенттері мен студенттеріне арналған халықаралық презентациялар байқауы

 

«Иондаушы сәулеленудің адам ағзасына биологиялық әсері» ғылыми презентация

Нижний Новгород, Ресей.

5.04.2024

Нарымбаева А.М.

 

Жетекші: Жельдыбаева А.А.

3-орын

 

Білім беру мекемелерінің студенттері мен студенттеріне арналған халықаралық презентациялар байқауы

 

Ғылыми презентация «Түйе сүтін ультрадыбыстық өңдеу. Жалпы ережелер»

Нижний Новгород, Ресей.

5.04.2024

Нарымбаева А.М.

 

Жетекші: Жельдыбаева А.А.

3-орын

 

Білім беру мекемелерінің студенттері мен студенттеріне арналған халықаралық презентациялар байқауы

 

Ғылыми презентация «Түйе сүтін ультрадыбыстық өңдеу. Жалпы ережелер»

Нижний Новгород, Ресей.

5.04.2024

Нурбекова Ж.М.

 

Жетекші: Жельдыбаева А.А.

1-орын

 

Білім беру мекемелерінің студенттері мен студенттеріне арналған халықаралық презентациялар байқауы

 

Ғылыми презентация «Радионуклидтер. Радионуклидтерді азайтудың технологиялық әдістері»

Нижний Новгород, Ресей.

5.04.2024

Нурбекова Ж.М.

 

Жетекші: Жельдыбаева А.А.

3-орын

 

Барлығы:

13

             

Стартап жобалары. 2023-2024 оқу жылында студенттер мен магистранттар стартап-жобаларды орындады.

«Start-Up ATU» тақырыптарының атауы

Start-up командасының қатысушылары

 

Бизнес серіктес

Сомаға орындалған жұмыс

1

Ет өнімдерінің тұтынушы сәйкестендіру ерекшеліктерін әзірлеу

Уажанова Р. У.,

т. ғ. д., профессор

Тыныстанова Н.Е., 4 курс студенті

«Алиби» ЖШС

150 000

2.

Тоңазытқыш жартылай фабрикаттарды өндіруде технологиялық жүйені бақылау және шешім қабылдау үшін эталондық үлгіні құру

Изтелиева Р.А.,

PhD, Ассоц.профессор,

Қуандыққызы Д., 1 курс магистранты

«Kargaly Foods» ЖШС

150 000

3.

Құс еті өндірісінің сапасын басқаруда статистикалық әдістер жүйесін жетілдіру

Таттибаева Д.Б., PhD, сениор-лектор,

Ғайдынғали З.Т.,

3 курс студенті

«Virtus group» ЖК

150 000

4.

Тағамдық талшық қосылған мармеладтың дамуы мен қауіпсіздігін зерттеу

Желдібаева А.А., х. ғ.к., ассоц.профессор,

Александр Д., 2 курс студенті

«BM» ЖК

150 000

5.

«Virtus Group» ЖК азық-түлік кәсіпорны қызметкерлері арасында қауіпсіздік пен сапа менеджментінің интеграцияланған жүйесі бойынша ішкі оқытудың тиімділігін бағалау әдістемесін әзірлеу

Тұңғышбаева Ұ.О., PhD, ассоц.профессор,

Қыдырбай А.Б., 1-курс магистранты

«Virtus group» ЖК

250 000

6.

Функционалды тамақтану және қауіпсіздікті талдау үшін құрамында коллаген бар сусын әзірлеу

Қажымұрат А.Т., сеньор-лектор, PhD, Нұрахмет Д.Б., 1-курс магистранты

«Антиген» ЖШС ҒӨК

-

7

Өсімдік пектиндерін алу технологиясын жасау және детоксикация қасиеттерін талдау

Азимова С.Т.,

PhD, ассоц.профессор, Сагимбаева Д.Қ., 1-курс магистранты

«Казпектин» ЖШС

250 000

Галерея

Өмір мен оқиғалар туралы көбірек
біздің әлеуметтік желілерде
Онлайн кеңесшіге жазыңыз
Біз жұмыс уақытында сағат
9:00-ден 18:00-ге дейін байланыстамыз