Ғылыми қызмет

«Тағам өнімдерінің қауіпсіздігі және сапасы» кафедрасының оқытушылары мен қызметкерлері бастама тақырыбы аясында жұмыс істейді:

Технологияларды әзірлеу, азық-түлік шикізатын және тағам өнімдерін өңдеудің сапасы мен қауіпсіздігін зерттеу. Ғылыми жетекшісі: т.ғ.д., проф. Уажанова Р.У., бөлім меңгерушілері Азимова С.Т., Тұңғышбаева У.О.

Кафедра негізінде гранттық қаржыландыру, бағдарламалық-нысаналы қаржыландыру және коммерцияландыру бойынша жобалар жүзеге асырылады:

1.Уажанова Р.У. Гранттық қаржыландыру жобасы: Ауыл шаруашылығы және азық-түлік өнімдерінің сақталуын қамтамасыз ету үшін радиациялық өңдеуді әзірлеу және тәжірибелік сынақтан өткізу. Аяқталу мерзімі: 01.01.2024 - 31.12.2026ж. Қаржыландыру сомасы: 100 928 257 теңге.

  1. Белозерцева О.Д. Самадун А.И., Қажымұрат А.Т. «Жергілікті өсімдік шикізатын өңдеу негізінде диеталық иммуностимуляциялаушы кондитерлік өнімдерді өндіру технологиясын әзірлеу» Қаржыландыру сомасы, мың теңге 53 998,789 теңге, Орындалу мерзімі 01.02.2021-31.12.2023 ж. 2021-2023 жылдарға арналған ғылыми және (немесе) ғылыми-техникалық жобаларға жас ғалымдарды гранттық қаржыландыру.
  2. Тұңғышбаева У.О. Зертханалық/зертханалық-аспаптық сынақтар бойынша қызметтер 3 бағыт бойынша стандарттарды әзірлеу үшін зерттеу/талдау. Ғылыми-зерттеу жұмыстарын жүргізу үшін негіз: ұйыммен келісім, №370-23-ГЗ 10.12.2023ж. Орындалу мерзімі: 03.07.2023-31.12.2023ж. Орындаушылар: «Тағам өнімдерінің қауіпсіздігі» ҒЗИ қызметкерлері, докторант – Жанболат А.
  3. Жауапты орындаушылар: Азимова С.Т. Жеміс шикізатын детоксикациялаушы қасиеттері бар тұрақты өнімдерге өңдеу технологиясын коммерцияландыру. Аяқталу мерзімі: 2023-2025 жж. Мемлекеттік ҒҒТҚН тіркеу № №16-Г Қаржыландыру сомасы, мың теңге: - 350 000,0 мың теңге (оның ішінде 2023 жылға – 87 500 мың теңге, 2024 жылға – 210 000 мың теңге, 2025 жылға – 52 500 мың теңге).
  4. БМҚ жауапты орындаушысы Азимова С.Т. BR24993031 «Табиғи антиоксиданттармен және биологиялық белсенді заттармен байытылған күнделікті рационға пайдалы тағам өнімдерін дайындау технологиясын әзірлеу» жобасы бойынша 2024-2026 жж.
  5. Жетекшісі: Қажымұрат А.Т. ЖАС ҒАЛЫМДАРДЫ ЖОБАҒА ГРАНТТЫ ҚАРЖЫЛАНДЫРУ .AR22686505 «Функционалды ерітілетін сусындар технологиясын әзірлеу». Гранттық қаржыландыру көлемі (жобаның барлық мерзіміне және жылдар бойынша, мың теңгемен). Аяқталу мерзімі: 01.02.2024-31.12.2026.
  6. Жетекші: Смағұл Ғ.Р. «Жас ғалым» жобасы аясындағы жас ғалымдарды гранттық қаржыландыру. AP22686182. Тақырыбы: «Ешкі және түйе сүтінің негізінде биологиялық белсенді ингредиенттер кешенімен байытылған, салауатты тамақтануға арналған жаңа түрдегі шоколад технологиясын әзірлеу». Орындау мерзімі: 01.02.2024 – 31.12.2026

Технологияларды дамыту бағытында жүргізілген ғылыми-зерттеу жұмыстарының нәтижелері бойынша азық-түлік шикізатын өңдеу сапасы мен қауіпсіздігін және азық-түлік жүйелерін зерттеу, кандидаттық және докторлық диссертациялар қорғалды: Қажымұрат А.Т. (2022 ж.), Тютебаева Қ.Е., Шалғымбаев Д.А. (2023), Ибраимова С.Е.(2025), Серікбаева А.Н., Белозерцева О.М.(2024), Құрманбаева И.Н., Ахмет Ж.Р., Ұйқасова З.С.(2025)

Кафедра №67 жаңа буынның технологиялары және азық-түлік өнімдері техникалық комиссиясының мүшесі.

Есептік 2025 оқу жылы кафедра қызметкерлерімен 125 еңбек жарияланған оның ішінде жарияланған 79 мақала (Scopus - 22, Scopus/Web of Science – 11, КОКСНВО - 29, шетелде оның ішінде РИНЦ – 15, басқа республикалық басылымдарда - 2), 29 конференция тезистері (шетелде - 21, МНПК - 4, РНПК - 4), АС - 11, ПМ-ге өтінім – 1, бұл өткен 2023-2024 оқу жылымен (83 жарияланым) салыстырғанда 51% артықҚазақстандағы конференцияларда, олимпиадаларда жеңімпаз студенттер және ТМД елдерінде

Қазақстан мен ТМД елдеріндегі конференциялар мен олимпиадалардың жеңімпаз студенттері

Конференцияның, конкурстың, көрменің, ғылыми олимпиаданың және т. б. атауы.

Өткізу орны

Мерзімдері

Қатысушылардың т. а. ә, курс, топ

Нәтижесі

Конкурстар

Ресейлік олимпиада «Мир Олимпиад»

Ресей

29.11.2024

Жетекші: Изтелиева Р.А.Студент: Хусаинова С.О.

1 орын

«Мир Олимпиад» халықаралық олимпиадасы

Ресей, Нижний Новгород қ.

23.03.2025

Мұратбекова Дильназ ЕрсынқызыЖетекші: Серикбаева А.Н.

1 орын

XII Республикалық пәндік олимпиада

Павлодар қ.

29–30.04.2025

Жетекші: Изтелиева Р.А.Студент: Хусаинова С.О.

1 орын

Ресейлік олимпиада «Мир Олимпиад»

Ресей

27.11.2024

Ишанова М.К.Жетекші: Азимова С.Т.

1 орын

Ресейлік олимпиада «Мир Олимпиад»

Ресей

27.11.2024

Пайзулла М.А.Жетекші: Азимова С.Т.

1 орын

Ресейлік олимпиада «Мир Олимпиад»

Ресей

27.11.2024

Гридасова С.А.Жетекші: Азимова С.Т.

1 орын

Ресейлік олимпиада «Мир Олимпиад»

Ресей

27.11.2024

Тельманова А.К.Жетекші: Азимова С.Т.

1 орын

«Мир Олимпиад» халықаралық олимпиадасы

Ресей, Нижний Новгород қ.

23.03.2025

Тажибаева Нурия БейсенбайқызыЖетекші: Серикбаева А.Н.

1 орын

«Мир Олимпиад» халықаралық олимпиадасы

Ресей, Нижний Новгород қ.

23.03.2025

Оразалы Сымбат АдилбекқызыЖетекші: Серикбаева А.Н.

1 орын

Ресейлік олимпиада «Мир Олимпиад»

Ресей

02.12.2024

Жетекші: Изтелиева Р.А.Студент: Сағынай Д.С.

1 орын

Ресейлік олимпиада «Мир Олимпиад»

Ресей

05.12.2024

Жетекші: Изтелиева Р.А.

Студент: Сағынай Д.С.

1 орын

Ресейлік олимпиада «Мир Олимпиад»

Ресей

05.12.2024

Жетекші: Изтелиева Р.А.

Студент: Сахиева Н.Н.

1 орын

Ресейлік олимпиада «Мир Олимпиад»

Ресей

05.12.2024

Жетекші: Изтелиева Р.А.

Студент: Тажибаева Н.Б.

1 орын

Барлығы:

13

 

Стартап жобалары. 2025 жылы студенттер мен магистранттар стартап-жобаларды жүзеге асырды.

 

«Start-Up ATU» тақырыптарының атауы

Start-up командасының қатысушылары

 

Бизнес серіктес

Сомаға орындалған жұмыс

1

Стандарттаудың цифрлық платформасы үшін дәнді дақылдарға арналған стандарттар мен техникалық регламенттер базасын әзірлеу

Серикбаева А.Н, PhD, ассистент-профессор

3-курс студенттері

Ізбасар Алтынбек Аликұлы,

Кеңесханова Анеля Қуанышқызы,

Алматұлы Ердаулет,

Жогибаева Шапағат Кәдірқызы

 

 

 

 

2

«Жабық циклді инновациялық жүйе: пластикалық қалдықтарды 3D-басып шығару әдісі арқылы жаңа өнімдерге түрлендіру»

Ахмет Ж.Т.,PhD, ассистент-профессор

Нұрғабит Диас, Биғалиева Құралай, Биғали Нұралі, Ильяс Аян

 

 

 

3

Қазақстан нарығына бейімделген табиғи полимерлер мен өсімдік экстрактылары негізіндегі биоыдырайтын антимикробтық қаптаманы әзірлеу

Ибраимова С.Е., PhD, ассистент-профессор,

Төлеген Диана Алтынханқызы

 

 

4

Алматының тау бөктеріндегі аудандарында өсірілетін жемістерден, көкөністерден және жидектерден жасалған диеталық тағам консервілерінің технологиясы мен стандарттауын жетілдіру

Изтелиева Р.А., phD, ассоц. профессор,

Нұржан Мәншүк Сакенқызы

Студент 4 курса

 

 

5

Ет және ет өнімдерін сәйкестендірудің жедел әдістерін әзірлеу

Аманова Ш.С., PhD, ассистент-профессор,

Төреқұл Аружан Абекқызы

Стулент 4 курса

 

 

 

6

Антиоксиданттық қасиеттері бар функционалды тағам өнімдерін әзірлеу және стандарттау

Ибраимова С.Е., PhD, ассистент-профессор,

Лисотова Диана Михаиловна

Студент 4 курса

 

 

 

 

 

Факультеттің кафедралары

Галерея

Өмір мен оқиғалар туралы көбірек
біздің әлеуметтік желілерде
Онлайн кеңесшіге жазыңыз
Біз жұмыс уақытында сағат
8:30-дан 17:30-ға дейін байланыстамыз