Ғылыми қызметі

Ғылым-кафедра қызметінің басым бағыттарының бірі. Оқытушылар ғылыми жұмыс жүргізеді, біліктілігін арттырады, ғылыми тағылымдамадан өтеді, халықаралық ғылыми конференцияларға, конгрестерге, семинарларға қатысады.

Кафедра ғалымдарының ғылыми зерттеулерінің бағыты:

 

Қазақстан Республикасы халқының әртүрлі топтарының денсаулығын жақсартуға бағытталған мамандандырылған өнімдердің технологиясын әзірлеу.

Өсімдік шикізатын пайдалана отырып, ешкі сүті негізіндегі ашытылған сүт өнімдерінің технологиясын зерттеу және әзірлеу

Тағамды жобалаудың заманауи әдістері негізінде халықтың әртүрлі жас топтары үшін (балалар тағамы, мектепке дейінгі, мектеп геродиетикалық және т. б.) жаңа тамақ өнімдерінің технологиясын жасау

Жануар текті шикізаттың дәстүрлі және дәстүрлі емес түрлерінен ұлттық ет және сүт өнімдерінің технологиясын жасау

Биологиялық және тағамдық құндылығы жоғары ет, балық, сүт, консерві өнімдері мен тағамдық концентраттар технологиясын жасау.

Микроағзалар мен биологиялық белсенді заттардың жаңа консорциумдарын қолдана отырып, сүт өнімдерінің инновациялық технологиясын жасау

Өсімдік тектес қоспаларды, бактериялық дақылдар мен ассоциаттарды (ашытылған сүт сусындары, пасталар, жұмсақ және тұзды ірімшіктер) пайдалана отырып, тағамдық және биологиялық құндылығы жоғары сүт өнімдерінің биотехнологиясы.

Жылқы, түйе, қой етінен жасалған қазақтың ұлттық ет өнімдерінің технологиясын жетілдіру.

Ет және балық консервілері өндірісінде дәстүрлі емес өсімдік шикізатын пайдалану мүмкіндігін зерттеу.

Ақуыздық өсімдік-жануарлар кешендерінің функционалдық және биокоррегациялық сипаттамаларын зерттеу және олардың негізінде жергілікті шикізат ресурстарын пайдалана отырып, жаңа буындағы ұлттық ет өнімдерінің технологиясын жасау

Ауыл шаруашылығы жануарларының сүтін (сиыр, ешкі, қой, бие, түйе сүті) терең өңдеудің ұлттық технологияларын жасау және енгізу

 

Соңғы 3 жылда ҚР ҒЖБМ ғылыми зерттеулерді гранттық қаржыландыру бойынша 2 жоба, ғылыми, ғылыми-техникалық бағдарламаларды бағдарламалық-нысаналы қаржыландыру бойынша 1 жоба, жас ғалымдарға арналған гранттық қаржыландыру бойынша 1 жоба, PECA GIZ (Германия) Бағдарламасының қолдауымен қолданбалы зерттеулердің 3 халықаралық жобасы, гранттық зерттеулер бойынша ғылыми зерттеулердің нәтижелерін коммерцияландырудың 3 жобасы орындалуда «Ғылым қоры» АҚ қаржыландыру:

  1. AP19680380. Жануарлардан алынатын ингредиенттерді - коллагеннің пептидті гидролизаттарын алу технологиясын әзірлеу және олардың негізінде функционалды ет өнімдерін жасау (жетекшісі - Узаков Я.М.). Қаржыландыру суммасы-97,906,610.5 тенге
  2. ИРН АР23488862 Технологиялық көрсеткіштері төмен ет-сүт шикізатын терең өңдеудің қарқынды тәсілдерінің кешенін әзірлеу және олардың негізінде фортификацияланған өнімдерді алу (жетекшісі – Таева А.М.). Қаржыландыру суммасы -118,831 млн тенге
  3. BR24993031 Табиғи антиоксиданттармен және биологиялық белсенді заттармен байытылған күнделікті рационға пайдалы тағамдарды дайындау технологиясын әзірлеу, (№2 іс– шараның жетекшісі - Л.С. Сыздықова). Қаржыландыру суммасы – 14,600 млн тенге.
  4. АР22684574 Өсімдік шаруашылығының таңдаулы жанама өнімдерін қоса отырып, құс етінен дайындалған шұжықтардың технологиясы мен сапасын оңтайландыру. (жетекшісі – Қойшыбаева А.Т.). Қаржыландыру суммасы-9 000 000 тенге
  5. 1-2025. Тұзды ірімшіктерді тұздаудың жаңа экономикалық әдісін әзірлеу (жетекшісі – Матибаева А.и.). Қаржыландыру суммасы -6,0 млн тенге.
  6. 2-2025. Жаңа консервілерді өндіру үшін жүгеріні ұтымды пайдалану технологиясын әзірлеу (жетекшісі – Сыздықова л.с.). Қаржыландыру суммасы – 6,0 млн тенге.

 

  1. 3-2025.Дәстүрлі емес ет шикізатынан ет өнімдерінің технологиясын жетілдіру (жетекшісі – Қожахиева М.О.). Қаржыландыру суммасы - 6,0 млн тенге.
  2. DP №23692309 Толтырғыштарды пайдалана отырып, емдік-профилактикалық мақсаттағы диеталық биоиогурт өндірудің инновациялық технологияларын коммерцияландыру (Ғылыми кеңесші - Матибаева А.И.). Қаржыландыру суммасы – 348,288 млн тенге.
  3. DP №23692342 Пайдалы компоненттері жоғары функционалды көкөніс шырындарын өндірудің инновациялық технологияларын коммерцияландыру (Ғылыми кеңесші-Сыздықова Л.С.). Қаржыландыру суммасы – 326,0 млн тенге.
  4. DP №23691953 Өңделген сүтті, өсімдік және қайталама шикізатты пайдалана отырып, Қазақ ұлттық өнімдерінің құрт, коспа инновациялық технологияларын коммерцияландыру (Ғылыми кеңесші - Алимарданова М.К.). Қаржыландыру суммасы – 341,45 млн тенге.

Кафедрада 7 бастамашыл тақырып бойынша жұмыс жүргізілуде:

  1. ҚР халқының әртүрлі топтарының денсаулығын нығайтуға бағытталған мамандандырылған өнімдер технологиясын әзірлеу. № 0122РКИ0061. (жетекшісі - Таева А.М.).
  2. Балалар тағамына арналған сүт өнімдерінің технологиясын зерттеу және дамыту. № 0122РКИ 0040. (жетекшісі - Диханбаева Ф.Т.).
  3. Ұзақ мерзімді сақтау өнімдеріне бақша көкөністерін өңдеу режимдерінің ғылыми негіздемесі. № 0122РКИ0081. (жетекшісі - Сыздықова Л.С.).

4.Алматы облысының асыл тұқымды шаруашылықтары жағдайындағы жоғары өнімді сиырлардың шаруашылық және биологиялық ерекшеліктерін зерттеу, 0122РКИ0062 (жетекшісі-Б. Ш. Жетпісбаева).

  1. Өсімдік шикізатын пайдалана отырып, ешкі сүтіне негізделген ашытылған сүт өнімдерінің технологиясын зерттеу және әзірлеу. № 0122РКИ0064. (жетекшісі - Матибаева А. и.),
  2. Функционалды ірімшік технологиясын әзірлеу. № 0124КИ0178. (жетекшісі-Матибаева А.и.), оның нәтижелері кестеде келтірілген.3.
  3. Шикізатты терең өңдеудің тиімді әдістерін қолдана отырып, балық өнімдерінің технологияларын жасау. (жетекшісі - Таева А.М.).

Соңғы 3 жылда жүргізілген ғылыми зерттеулердің нәтижелері бойынша профессорлық-оқытушылар құрамы 400-ге жуық ғылыми еңбектер, оның ішінде халықаралық практикалық конференцияларда 142-ден астам баяндамалар, 5 монография, 33 оқулықтар мен оқу құралдары, 50-ден астам мақалалар шетелде жарияланған, оның ішінде Scopus және Clarivate Analytics деректер базасында индекстелген журналдардағы 39 мақала. 32 патент алынды, 7 әзірлеме өндіріске енгізілді. Соңғы 5 жылда «Сүт және ет өнеркәсібі», «Агропродмаш», «Алтын күз», РФ, Мәскеу қалаларында өткен беделді халықаралық көрмелерде 41 алтын, 7 күміс медаль және 6 құрмет грамотасы алынды.

Кафедрада студенттік ғылыми үйірмелер жұмыс істейді:

«СҮТ САРАПШЫСЫ»

«МОЛОЧНЫЙ РАЙ»

«МЯСНОЙ ОСКАР»

«ДҰРЫС ТАМАҚТАНУ»

«ЖАС ФЕРМЕР»

«СЫРНЫЙ LIFE»

Халықаралық көрмелерде алынған алтын медальдар

Өмір мен оқиғалар туралы көбірек
біздің әлеуметтік желілерде
Онлайн кеңесшіге жазыңыз
Біз жұмыс уақытында сағат
8:30-дан 17:30-ға дейін байланыстамыз