Ғылыми қызметі

Ғылым - кафедра қызметінің басым бағыттарының бірі. Оқытушылар ғылыми жұмыс жүргізеді, біліктілігін арттырады, ғылыми тағылымдамадан өтеді, халықаралық ғылыми конференцияларға, конгрестерге, семинарларға қатысады.

Кафедра ғалымдарының ғылыми зерттеулерінің бағыты:

  • Өсімдік және жануарлар текті шикізатты қайта өңдеу үшін кешенді, энергия және ресурс үнемдейтін инновациялық технологиялар құру
  • Түрлі аурулардың алдын алу және организмнің қорғаныш функцияларын нығайту, зиянды заттардың әсер ету қаупін азайту үшін, оның ішінде
  • Экологиялық қолайсыз өңірлер үшін нано – және биотехнологиялар әдістерін пайдалана отырып, функционалдық тамақ өнімдерін өндірудің қазіргі заманғы технологияларын жасау
  • Тағамды жобалаудың заманауи әдістері негізінде халықтың әртүрлі жас топтары үшін (балалар тағамы, мектепке дейінгі, мектеп геродиетикалық және т. б.) жаңа тамақ өнімдерінің технологиясын жасау
  • Жануар текті шикізаттың дәстүрлі және дәстүрлі емес түрлерінен ұлттық ет және сүт өнімдерінің технологиясын жасау
  • Биологиялық және тағамдық құндылығы жоғары ет, балық, сүт, консерві өнімдері мен тағамдық концентраттар технологиясын жасау.
  • Микроағзалар мен биологиялық белсенді заттардың жаңа консорциумдарын қолдана отырып, сүт өнімдерінің инновациялық технологиясын жасау
  • Әртүрлі аурулардың алдын алу және организмнің қорғаныш функцияларын нығайту, зиянды заттардың әсер ету қаупін азайту үшін, оның ішінде экологиялық қолайсыз өңірлер үшін функционалдық тамақ өнімдерін өндірудің қазіргі заманғы технологияларын жасау
  • Сақтау мерзімдерін ұзарту үшін шикізатты қайта өңдеудің және тамақ өнімдерін өндірудің қазіргі заманғы техникасы мен технологияларын жасау
  • Өсімдік тектес қоспаларды, бактериялық дақылдар мен ассоциаттарды (ашытылған сүт сусындары, пасталар, жұмсақ және тұзды ірімшіктер) пайдалана отырып, тағамдық және биологиялық құндылығы жоғары сүт өнімдерінің биотехнологиясы.
  • Жылқы, түйе, қой етінен жасалған қазақтың ұлттық ет өнімдерінің технологиясын жетілдіру.
  • Ет және балық консервілері өндірісінде дәстүрлі емес өсімдік шикізатын пайдалану мүмкіндігін зерттеу.
  • Ұлттық нан-тоқаш және аспаздық өнімдерді жылумен өңдеу барысында жүретін өзгерістерді зерттеу.
  • Жануарлардан текті өнімдер мен шикізаттың биологиялық қауіпсіздігін бақылау және қамтамасыз ету.
  • Ақуыздық өсімдік-жануарлар кешендерінің функционалдық және биокоррегациялық сипаттамаларын зерттеу және олардың негізінде жергілікті шикізат ресурстарын пайдалана отырып, жаңа буындағы ұлттық ет өнімдерінің технологиясын жасау Ауыл шаруашылығы жануарларының сүтін (сиыр, ешкі, қой, бие, түйе сүті) терең өңдеудің ұлттық технологияларын жасау және енгізу

Тамақ өнімдерінің өмірлік циклі процесінде биологиялық, токсикологиялық, радиологиялық, химиялық және физикалық қатерлерді зерттеу (тамақ өнімдерін өндіру кезінде қауіпті факторларды анықтау, бағалау және басқару әдіснамасы):

Ғылыми зерттеулердің нәтижелері бойынша соңғы 3 жылда ПОҚ 400-ге жуық ғылыми еңбек жариялады, оның ішінде 12 монография, 25 оқулық пен оқу құралдары, 30-дан астам жұмыс шетелде жарияланды, өнертабысқа 11 патент алынды, 7 әзірлеме өндіріске енгізілді, “Сүт және ет индустриясы”, “Агрородмаш”, “Алтын күз”, РФ, Мәскеу қ.беделді халықаралық көрмелерде 41 алтын және 7 күміс медаль және 6 құрметті диплом алынды.



Халықаралық көрмелерде алынған алтын медальдар

Кафедрада студенттік ғылыми үйірмелер жұмыс істейді:

«СҮТ САРАПШЫСЫ»

«МОЛОЧНЫЙ РАЙ»

«МЯСНОЙ ОСКАР»

«ДҰРЫС ТАМАҚТАНУ»

«ЖАС ФЕРМЕР»

«СЫРНЫЙ LIFE»

Өмір мен оқиғалар туралы көбірек
біздің әлеуметтік желілерде
Онлайн кеңесшіге жазыңыз
Біз жұмыс уақытында сағат
9:00-ден 18:00-ге дейін байланыстамыз