Тағам технологиялары ҒЗИ

ТТ ҒЗИ директоры

Ізтаев Әуелбек Ізтайұлы

Техника ғылымдарының докторы, профессор, ҰҒА академигі

Тел.: 396-71-33 (ішкі. 125)
E-mail: a.iztaev@atu.kz

 

ТТ ҒЗИ директорының орынбасары

Якияева Мадина Асатуллақызы

доктор PhD, қауымдастырылған профессор

Тел.: 276-88-60
E-mail: m.yakiyayeva@atu.kz, niipt@atu.kz 


 

Тағам технологиялары ғылыми-зерттеу институты (ТТ ҒЗИ)

бұл тағам және қайта өңдеу өнеркәсібінің кең ауқымында іргелі және қолданбалы зерттеулер жүргізетін, Ғылым басқармасының құрамына кіретін университеттің құрылымдық ғылыми бөлімі.

Институттың ғылыми қызметінің негізгі бағыттары:

  • астық, астық бұршақты, зәйтүн дақылдарын өңдеудің, сақтаудың және қайта өңдеудің және емдік-алдын алу мақсаттағы ұн, жарма, құрама жем, нан, макарон және кондитер өнімдерінің экологиялық таза ассортиментін өндірудің инновациялық, ілгері технологиялары;
  • тағам өнеркәсібіндегі технологиялық үдерістерді лазер технологиясын пайдалану арқылыинтенсификация;
  • азық-түлік өнімдерін өндірудегі биотехнология, ауыл шаруашылығы шикізатының биоконверсиясы, ауыл шаруашылығы кешені кәсіпорындарының қалдықтарын қайта өңдеу және кәдеге жарату;
  • емдік-алдын алу және функционалды мақсаттағы тамақ өнімдерінің жаңа түрлерін әзірлеу;
  • биоматериалдар мен тамақ өнімдерін өндірудегі наножүйелер;
  • тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігі.

 

 

 

Институт құрамында 2 ғылыми-зерттеу зертханалары (ҒЗЗ) бар:

  1. «Тағам өнімдерінің реологиясы» ғылыми-зерттеу зертханасы;
  2. Тағам және қайта өңдеу өндірістерінің инновациялық технологиялары зертханасы.

«ТАҒАМ ӨНІМДЕРІНІҢ РЕОЛОГИЯСЫ» ҒЫЛЫМИ-ЗЕРТТЕУ ЗЕРТХАНАСЫ


 

Мамыраев Максат Нурсултанұлы

ТӨР ҒЗЛ меңгерушісі

 


Рахымбаева Мақпал Нұрмұқамбетқызы

ТӨР ҒЗЛ аға ғылыми қызметкері

 

 

«Тағам өнімдерінің реологиясы» ғылыми-зерттеу зертханасы – «АТУ» АҚ Тағам технологиялары ғылыми-зерттеу институтының құрылымдық бөлімшесі болып табылады. Зертхана тағам өнімдерінің, соның ішінде нан өнімдері мен өсімдік шикізаты негізіндегі өнімдердің реологиялық қасиеттерін зерттеу бойынша іргелі және қолданбалы ғылыми зерттеулер жүргізеді. Негізгі назар дәнді-бұршақты, майлы дақылдарды, көкөністер мен жемістерді пайдалану арқылы тағам өнеркәсібіне арналған өнімдердің құрылымы, консистенциясы және басқа да реологиялық сипаттамаларын жетілдіру технологияларын әзірлеуге бағытталған.

 

Зертхананың негізгі ғылыми бағыттары:

Өсімдік дақылдарымен байытылған тез дайындалатын мұздатылған қамыр технологиясын зерттеу және олардың реологиялық сипаттамаларының өзгеруі.

Текстуралық және тұтқырлық қасиеттерін жақсарту арқылы дәнді және басқа ауыл шаруашылығы дақылдарын қайта өңдеудің ресурсты үнемдейтін технологияларын әзірлеу, сондай-ақ талшыққа бай дәстүрлі емес шикізатты пайдалану.

Жақсартылған реологиялық параметрлері бар жаңа функционалды тағам өнімдерін зерттеу.

Жақсартылған құрылымдық және консистенциялық сипаттамалары бар ашытқысыз нан мен нан өнімдерінің жаңа рецептілерін әзірлеу.

Отандық тритикале сұрыптарының ұнының реологиялық қасиеттерін зерттеу: консистенция, тұтқырлық, серпімділік және басқа текстуралық сипаттамаларға талдау жасау, бұл жедел технологияларды әзірлеу үшін маңызды.

Қамыр илеу мен ұйыту үшін оңтайлы жағдайларды анықтау: ашытқысыз технологияны ескере отырып, қамырды өңдеудің түрлі тәсілдері (баламалы қопсытқыштар мен жақсартқыштарды қолдану) кезінде реологиялық қасиеттерінің өзгеруін зерттеу.

Қамырды қалыптастыру мен пісірудің жедел процесін әзірлеу: реологиялық қасиеттердің талдауы негізінде қажетті консистенция мен құрылымды сақтау арқылы қамырды жылдам әрі тиімді дайындау әдісі ұсынылады.

Ашытқысыз нан өнімдерінің сапасын бағалау: текстуралық талдау әдістері мен басқа реологиялық сынақтар арқылы өнімдердің консистенциясын, кеуектілігін және дәмдік қасиеттерін жақсартуға бағытталған зерттеулер жүргізіледі.

Реологиялық көрсеткіштерді анықтауға арналған зертханалық құрал-жабдықтар түрлері.

  • Ұнның су сіңіру қабілеті, су сіңіру индексі
  • Қамыр илеу барысы, илеу индексі
  • Клейковинаның беріктігі, клейковина индексі
  • Ең жоғарғы тұтқырлық, тұтқырлық индексі
  • Ұнның амилолитикалық белсенділігі, амилолиз индексі
  • Крахмалдың ретроградациясы немесе ретроградация индексі

  • Серпімділікті (P), иілгіштікті (Ie), созылғыштықты (L), серпімділік пен созылғыштық қатынасын (P/L) және бидай мен ұнның наубайханалық қуатын (W) анықтау
  • Қоспалар мен ферменттердің қамыр реологиясы мен соңғы өнім сапасына әсерін талдау
  • Әртүрлі ұн / бидай түрлерінің қоспасы кезіндегі оңтайлы пропорцияларын анықтау
  • Ұнның түрлі қолдану түрлеріне арналған технологиялық ерекшеліктерін зерттеу
  • Консистограф көмегімен қамыр илеу кезінде ҰССҚ мен негізгі реологиялық параметрлерді анықтау (қалыптасу уақыты, тұрақтылық және сұйылу деңгейі)
  • Ұнның ҰССҚ ескере отырып, гидратацияға бейімделген альвеограмма алу

  • Қамыр үлгісінің ашу процесін талдау
  • Қамырдың ашуға қабілеттілігінің пісіру кезіндегі құрылымды сақтап тұратын ақуыз торының сапасымен байланысын анықтау

Шикізат пен жартылай фабрикаттардың реологиялық және беріктік сипаттамаларын анықтау

  • Тағам өнімдерінің жалпы, серпімді және пластикалық деформацияларын, адгезиялық кернеуін, серпімділік модулін, шектік ығысу кернеуін, тұтқырлығын, шекті жүктеме күшін – беріктігін анықтау

ТАҒАМ ЖӘНЕ ҚАЙТА ӨНДЕУ ӨНДІРІСТЕРІНІҢ ҒЫЛЫМИ-ЗЕРТТЕУ ЗЕРТХАНАСЫ

 

Зертхана меңгерушісі:
техника ғылымдарының кандидаты

Языкбаев Еркін Сағитұлы  

E-mail: yerkinkz@rambler.ru

 


Зертхана инженері:
магистр

Молдакаримов Алмаз Абилхайрұлы

E-mail: mister_almaz89@mail.ru

 

«Тағам және қайта өндеу өндірістерінің ғылыми-зерттеу зертханасы» экологиялық қауіпсіздік талаптарына сәйкес келетін тамақ өнімдерінің жаңа ассортиментін құру үшін шикізаттың қауіпсіздігін қамтамасыз ете отырып, іргелі және қолданбалы ғылыми зерттеулерді, экономикалық даму мүдделері үшін ғылыми сыйымды жобаларды әзірлеуді және елдің азық-түлік пен азық-түлік қауіпсіздігін қамтамасыз етуді, жоғары инновациялық технологияларды енгізуді жүзеге асырады. Зертхана элеваторлар мен астықты қайта өңдеу кәсіпорындарында электромагниттік кавитация саласында астықты өңдеу, сақтау және қайта өңдеудің ионозонадық технологияны жасау және енгізу бойынша үлкен ғылыми бағытты жүзеге асырады.

Зертхананың негізгі ғылыми бағыттары:

  • тағам шикізаты мен өнімін, электромагниттік және электрожиілік ықпал ету аппараттарын, ауаны оттегімен байыту аппараттарын, кавитация құрылғыларын, сондай-ақ олардың технологиялық жабдықтарын, мақсаты мен өнімділігіне қарай иондық, озондық және ионоозондық өңдеу режимдерін әзірлеу;
  • аппараттарды және технологиялық жабдықтарды әзірлеу, жобалау және жасау, оларды өндіріске енгізу бойынша ғылыми-өндірістік кешенін ұйымдастыру;
  • ұн, жармалық өнімдерді, нан, макарон және кондитер өнімдерін, құрама жем өндірудің инновациялық технологияларын әзірлеу.
  • нанотехнологиялар және ауыл шаруашылығындағы наноматериалдар (өсімдік шаруашылығы, мал шаруашылығы, құс шаруашылығы, балық өсіру және басқа өндіріс салалары);
  • тамақ және қайта өңдеу өнеркәсібіндегі нанотехнологиялар мен наноматериалдар (тағамды микроэлементтердің биогенді нанобөлшектерімен байыту, микроэлементтердің нанобөлшектерін қолдана отырып тамақ және қайта өңдеу өнеркәсібі үшін қайталама шикізат негізінде жаңа өнімдер жасау);
  • АӨК машина жасауына арналған нанотехнологиялар мен наноматериалдар.
  • құндылығы төмен өсімдік шикізаты мен өсімдік қалдықтарын қайта өңдеу, мал шаруашылығы, құс өсіру тағамдық құндылығы және жануарларға, құстарға, балықтарға және өсімдіктерге арналған өнімдердің басқа түрлеріне өңдеу бойынша зерттеулер мен іздестіру жұмыстарын ұйымдастыру және жүргізу;
  • шошқа өсіру мен мал шаруашылығының басқа салаларының табыстылығы мен бәсекеге қабілеттілігін арттыру, аз құнды өсімдік шикізатын және қайта өңдеу салаларының қайталама ресурстарын ақуызды моноқұйыққа айналдыру үшін биотехнологияны әзірлеу және енгізу.

Зертхананың негізгі жетістіктері:

  • тоған және басқа типтегі шаруа қожалықтары, шаруа қожалықтары үшін ғылыми-техникалық құжаттама және өнімділігі 1 т / сағ болатын шағын цехтың жобасы әзірленді;
  • биотехнологияның технологиялық регламенттері және агроөнеркәсіптік кешен мен тамақ өнеркәсібіне енгізу үшін әр түрлі қуаттылықтағы тамақ өнімдерінің қайталама шикізатын өңдейтін цехтың жобасы әзірленді;
  • Қазақстанның агроөнеркәсіптік кешенінде, тамақ және тоқыма өнеркәсібінде нанотехнологияларды құру және енгізу үшін Ресейдің жетекші университеттерімен байланыс орнатылды.

 

 

 

 

Қызметкерлер

Галерея

Онлайн кеңесшіге жазыңыз
Біз жұмыс уақытында сағат
8:30-дан 17:30-ға дейін байланыстамыз