ТТ ҒЗИ директоры
Ізтаев Әуелбек Ізтайұлы
Техника ғылымдарының докторы, профессор, ҰҒА академигі
Тел.: 396-71-33 (ішкі. 125)
E-mail: a.iztaev@atu.kz
ТТ ҒЗИ директорының орынбасары
Якияева Мадина Асатуллақызы
доктор PhD, қауымдастырылған профессор
Тел.: 276-88-60
E-mail: m.yakiyayeva@atu.kz, niipt@atu.kz
Тағам технологиялары ғылыми-зерттеу институты (ТТ ҒЗИ)
бұл тағам және қайта өңдеу өнеркәсібінің кең ауқымында іргелі және қолданбалы зерттеулер жүргізетін, Ғылым басқармасының құрамына кіретін университеттің құрылымдық ғылыми бөлімі.
Институттың ғылыми қызметінің негізгі бағыттары:
«ТАҒАМ ӨНІМДЕРІНІҢ РЕОЛОГИЯСЫ» ҒЫЛЫМИ-ЗЕРТТЕУ ЗЕРТХАНАСЫ
«Тағам өнімдерінің реологиясы» ғылыми-зерттеу зертханасы – «АТУ» АҚ Тағам технологиялары ғылыми-зерттеу институтының құрылымдық бөлімшесі болып табылады. Зертхана тағам өнімдерінің, соның ішінде нан өнімдері мен өсімдік шикізаты негізіндегі өнімдердің реологиялық қасиеттерін зерттеу бойынша іргелі және қолданбалы ғылыми зерттеулер жүргізеді. Негізгі назар дәнді-бұршақты, майлы дақылдарды, көкөністер мен жемістерді пайдалану арқылы тағам өнеркәсібіне арналған өнімдердің құрылымы, консистенциясы және басқа да реологиялық сипаттамаларын жетілдіру технологияларын әзірлеуге бағытталған.
Зертхананың негізгі ғылыми бағыттары:
Өсімдік дақылдарымен байытылған тез дайындалатын мұздатылған қамыр технологиясын зерттеу және олардың реологиялық сипаттамаларының өзгеруі.
Текстуралық және тұтқырлық қасиеттерін жақсарту арқылы дәнді және басқа ауыл шаруашылығы дақылдарын қайта өңдеудің ресурсты үнемдейтін технологияларын әзірлеу, сондай-ақ талшыққа бай дәстүрлі емес шикізатты пайдалану.
Жақсартылған реологиялық параметрлері бар жаңа функционалды тағам өнімдерін зерттеу.
Жақсартылған құрылымдық және консистенциялық сипаттамалары бар ашытқысыз нан мен нан өнімдерінің жаңа рецептілерін әзірлеу.
Отандық тритикале сұрыптарының ұнының реологиялық қасиеттерін зерттеу: консистенция, тұтқырлық, серпімділік және басқа текстуралық сипаттамаларға талдау жасау, бұл жедел технологияларды әзірлеу үшін маңызды.
Қамыр илеу мен ұйыту үшін оңтайлы жағдайларды анықтау: ашытқысыз технологияны ескере отырып, қамырды өңдеудің түрлі тәсілдері (баламалы қопсытқыштар мен жақсартқыштарды қолдану) кезінде реологиялық қасиеттерінің өзгеруін зерттеу.
Қамырды қалыптастыру мен пісірудің жедел процесін әзірлеу: реологиялық қасиеттердің талдауы негізінде қажетті консистенция мен құрылымды сақтау арқылы қамырды жылдам әрі тиімді дайындау әдісі ұсынылады.
Ашытқысыз нан өнімдерінің сапасын бағалау: текстуралық талдау әдістері мен басқа реологиялық сынақтар арқылы өнімдердің консистенциясын, кеуектілігін және дәмдік қасиеттерін жақсартуға бағытталған зерттеулер жүргізіледі.
Шикізат пен жартылай фабрикаттардың реологиялық және беріктік сипаттамаларын анықтау
ТАҒАМ ЖӘНЕ ҚАЙТА ӨНДЕУ ӨНДІРІСТЕРІНІҢ ҒЫЛЫМИ-ЗЕРТТЕУ ЗЕРТХАНАСЫ
E-mail: yerkinkz@rambler.ru
«Тағам және қайта өндеу өндірістерінің ғылыми-зерттеу зертханасы» экологиялық қауіпсіздік талаптарына сәйкес келетін тамақ өнімдерінің жаңа ассортиментін құру үшін шикізаттың қауіпсіздігін қамтамасыз ете отырып, іргелі және қолданбалы ғылыми зерттеулерді, экономикалық даму мүдделері үшін ғылыми сыйымды жобаларды әзірлеуді және елдің азық-түлік пен азық-түлік қауіпсіздігін қамтамасыз етуді, жоғары инновациялық технологияларды енгізуді жүзеге асырады. Зертхана элеваторлар мен астықты қайта өңдеу кәсіпорындарында электромагниттік кавитация саласында астықты өңдеу, сақтау және қайта өңдеудің ионозонадық технологияны жасау және енгізу бойынша үлкен ғылыми бағытты жүзеге асырады.
Зертхананың негізгі ғылыми бағыттары:
Зертхананың негізгі жетістіктері:
ТТ ҒЗИ директоры
ТТ ҒЗИ директорының орынбасары
Зертхана меңгерушісі
Зертхана инженері