Сүт өңдеу оқу-ғылыми орталығы

Сүтті қайта өңдеу бойынша оқу-ғылыми орталығы ашыған сүт өнімдерін, сүзбе, ірімшік және балмұздақ жасауға арналған. Онда мынадай жабдық түрлерімен жабдықталған 3 технологиялық желі орнатылған: сүт және қышқыл сүт өнімдеріне арналған танктер, сепаратор, бертоли гомогенизаторы, қыздырғыш, өлшеп-орау автоматы, тығындау автомат-тапаншасы, ортадан тепкіш сорғы, ірімшік пен сүзбеге арналған автоматтандырылған кешен, моцарелла ірімшігіне арналған қондырғы, ірімшік пресі, шағын ірімшік қайнатқыш, миксер, фризер, жуу ваннасы, үстелдер мен стеллаждар.

Алматы технологиялық университетінің «Тағам өнімдерінің технологиясы» кафедрасында 2012-2014 жылдары «Ауыл шаруашылығы малдары сүтін терең өңдеу бойынша инновациялық технологияларды әзірлеу және енгізу» ғылыми-зерттеу жобасы орындалды (жетекшісі - ҚР ҰҒА академигі, х.ғ.д., профессор Кулажанов К.С., «АТУ» АҚ президенті) (ҚР БҒМ тапсырыс берушісі), қаржыландыру көлемі 60 млн. теңге, оның үш кезеңі сарапшылардан жоғары көрсеткіштерге ие болды, аралық және қорытынды есептер ҚР БҒМ-мен сәтті бекітілді. ҒЗЖ қорытындысы бойынша ҚР ИДМ ТРМК тізіліміне бекітілген және енгізілген ҚР 6 алдын ала стандарттары әзірленді. 2013-2015 жылдары қаржыландыру көлемі 20 млн.теңге болатын «Жаңа бактериялық композициялар мен толтырғыштарды пайдалана отырып жартылай қатты ірімшіктердің инновациялық технологиясын әзірлеу» (жетекшісі-ҚР АШҒА академигі, т.ғ.д., профессор Алимарданова М.К.) (ҚР БҒМ тапсырыс берушісі) ғылыми - зерттеу жобасы орындалды, оның үш кезеңі сарапшылардан жоғары көрсеткіштерге ие болды,аралық және қорытынды есептер ҚР БҒМ-мен сәтті бекітілді. ҒЗЖ қорытындысы бойынша «Алматы» жартылай қатты ірімшік өндірісінің технологиялық регламенті" НҚ әзірленді. Ғылыми жұмыстар экономикалық тиімділігі жоғары және тамақ өнеркәсібі кәсіпорындарында практикалық іске асырыла отырып аяқталды. Осы ғылыми-зерттеу жобалары шеңберінде сүт өнімдерін өндіруге арналған технологиялық жабдық сатып алынды, орталықтың жобасы жасалды, технологиялық жабдықты монтаждау және іске қосу-жөндеу, сүт өнімдерін іске қосу және сынамалық өндіру жүргізілді, оны "Тағам өнімдерінің технологиясы"кафедрасының профессоры М. К. Алимарданова жүзеге асырды.

2015 жылдың 30 қазанында Алматы технологиялық университетінде ХҒПК және ҚР Тұңғыш Президенті күніне арналған III Форум аясында «Сүт өңдеу бойынша оқу-ғылыми орталықтың» салтанатты ашылуы өтті. Ашылу салтанатына Қазақстанның, Ресейдің жетекші университеттері мен ғылыми орталықтарынан қонақтар қатысты.

Сүт өңдеу оқу-ғылыми орталықтың ашылуы («Смак» ЖШС Бас директоры Таласов Е.Т., жоба жетекшісі профессор Алимарданова М. К., меңгеруші). Воронеж мемлекеттік Инженерлік технологиялар университетінің бөлімі, т. ғ. д., профессор Шахов В. В.

 

 

Сүт өнімдерін өндіру жөніндегі технологиялық желі

Орталыққа келіп түсетін шикізат-сүт сапасын анықтау бойынша талдаулар жүргізу үшін зертхана қарастырылған, онда титрленетін қышқылдықты, температураны, тазалықты, ыстыққа төзімділікті анықтауға арналған зертханалық қондырғылар, шикізаттың белсенді қышқылдығын талдау үшін рН-метр, биохимиялық талдаулар жүргізуге арналған Jenway аспабы, термостат, сору қондырғысы, Таразы және т.б. орнатылған.

«Сүтті қайта өңдеу жөніндегі оқу-ғылыми орталығында» ғалымдар сүт қышқылды өнімдердің жаңа түрлерін: йогурттарды, сүзбелерді, ірімшіктерді, түрлі сұрыптамадағы балмұздақтарды және рецептураларды өндіру режимдері мен тәсілдерін пысықтауды, оның ішінде ұлттық сүт өнімдерін, сондай-ақ студенттер, магистранттар мен докторанттар үшін сүт және сүт өнімдерінің технологиясы бойынша зертханалық және зерттеу жұмыстарын жүргізеді.

  

 

 

 

Студенттердің, магистранттардың және докторанттардың ғылыми-зерттеу жұмыстары

 

Галерея

Өмір мен оқиғалар туралы көбірек
біздің әлеуметтік желілерде
Онлайн кеңесшіге жазыңыз
Біз жұмыс уақытында сағат
9:00-ден 18:00-ге дейін байланыстамыз