Ашыту өнімдерін өндіру оқу-ғылыми орталығы
ЖОО мен Қазақстанның өнеркәсіптік кәсіпорындары арасындағы тиімді өзара ынтымақтастықтың табысты мысалы ретінде «Эфес Қазақстан» АҚ демеушілігімен «АТУ» АҚ технопаркінің базасында құрылған Ашыту өнімдерін өндіру оқу-ғылыми орталығы дәлел.
Efes Kazakhstan цехты жөндеу мәселесінде, сыра (шағын сырақайнату зауыты) мен қосалқы жабдықтарды өндіруге арналған MB75 типті Micro-brewery зауытының (Чехия) бірегейт әжірибелік қондырғысын сатып алуды да қолдады.
Micro-brewerytype MB75 қондырғысы
Автоматты зертханалық сыра қайнату зауытының қондырғылары бір рамаға орнатылған. Сыра қайнатқыштың өнімділігі бірқайнату барысында 8 гл суслоны құрайды.
Моноблокты сыра қайнату зауыты қамтиды:
- затор дайындау/қайнату чаны;
- сүзу резервуары / вирпул;
- бу генераторы;
- сусло салқындатқышы.
Келесі түйін, онсыз сыра қайнату мүмкін емес, ашыту резервуарлары. Ашыту резервуарлары сондай-ақ бір рамаға орнатылады және қамтиды: әрқайсысының сыйымдылығы 8 гл болатын 4 ЦКТ (цилиндрлі-конусты танктер), олар оқшауланған, салқындатылған және температураны реттеу жүйесімен жабдықталған, сонымен қатар гликоль қондырғысымен қамтылған.
Осылайша, студенттер сыра қайнатудың соңғы технологияларын қолдану арқылы білімдерін бекітуге мүмкіндік алады: қарапайым сыраны дайындау және ерекше сорттарды әзірлеу. Оқытудың бұл тәсілі түлектерге кәсіби қызметке дайын маман ретінде жұмысты жүргізу мүмкіндігін береді.
Оқу-ғылыми орталық қызметінің негізгі міндеті – студенттерді кәсіптік тәжірибеге тарту, жастардың негізгі білім беру бағдарламаларының шеңберінен шығатын жаңа ғылыми білімге деген қызығушылығын ояту.
Қазақстанның және шет елдердің жетекші кәсіпорындарының жоғары санатты кәсіби технологтары студенттерге алкогольсіз сусындар шығару бойынша оқу шеберлік сабақтары мен семинарлар өткізеді.
Сыра қайнату зауыты қазақстандық сыра қайнату саласындағы инновацияларды алға жылжытатын негізгі фактор болып табылады. Студенттердің осы жабдықтағы тәжірибелік жұмыстары уытты ұсақтаудан бастап соңғы өнім шығаруға дейінгі сыра қайнату өндірісінің барлық үдерістерін қадағалауға мүмкіндік береді.
«Ашыту және шарап жасау технологиясы» оқу траекториясының 6В072800 – «Қайта өңдеу өндірістерінің технологиясы» мамандығының студенттеріне арналған зертханалық сабақтар, «Уыт дайындау технологиясы», «Сыра қайнату технологиясы», «технохимиялық бақылау және шарап жасау» цех қабырғасында өткізіледі, сондықтан технопарктің шарттары өндіріс жағдайларына жақын. Цех ашылғаннан бері 60-тан астам студент көбікті сусын жасау бойынша тәжірибелік дағдыларды меңгерді.
Осы жабдықтың негізінде университеттің жас ғалымдары бірқатар маңызды ғылыми және тәжірибелік жұмыстар жүргізді:
– биология ғылымдарының кандидаты, доцент Байғазиева Г.И., PhD докторы Баязитова М.М., магистрант Мадет Г. «Тритикале дәнінің уыттылық қасиеттерін зерттеу және сыраның жаңа сортының технологиясын жасау»;
– PhD докторы Кекибаева А.Қ., магистр Расулова М., магистрант Абдушукуров Ж. «Клейковинаның төмен мөлшері бар арнайы мақсаттағы сыра технологиясын жасау» т.б.
Наубайшылар мен кондитерлердің бизнес кеңесінің академиясы» нан пісіру және кондитерлік өндіріс бойынша оқыту орталығы