ТТ ҒЗИ директоры:
техника ғылымдарының докторы, профессор, ҰҒА академигі
Ізтаев Әуелбек Ізтайұлы

Тел.: 396-71-33 (ішкі. 125)

E-mail: a.iztaev@atu.kz

ТТ ҒЗИ директорының орынбасары:
доктор PhD, қауымдастырылған профессор
Якияева Мадина Асатуллақызы

Тел.: 276-88-60

E-mail: m.yakiyayeva@atu.kz, niipt@atu.kz

Тағам технологиялары ғылыми-зерттеу институты (ТТ ҒЗИ) – бұл тамақ және қайта өңдеу өнеркәсібінің кең ауқымында іргелі және қолданбалы зерттеулер жүргізетін, Ғылым басқармасының құрамына кіретін университеттің құрылымдық ғылыми бөлімі.

Институттың ғылыми қызметінің негізгі бағыттары:

  • астық, астық бұршақты, зәйтүн дақылдарын өңдеудің, сақтаудың және қайта өңдеудің және емдік-алдын алу мақсаттағы ұн, жарма, құрама жем, нан, макарон және кондитер өнімдерінің экологиялық таза ассортиментін өндірудің инновациялық, ілгері технологиялары;
  • тағам өнеркәсібіндегі технологиялық үдерістерді лазер технологиясын пайдалану арқылыинтенсификация;
  • азық-түлік өнімдерін өндірудегі биотехнология, ауыл шаруашылығы шикізатының биоконверсиясы, ауыл шаруашылығы кешені кәсіпорындарының қалдықтарын қайта өңдеу және кәдеге жарату;
  • емдік-алдын алу және функционалды мақсаттағы тамақ өнімдерінің жаңа түрлерін әзірлеу;
  • биоматериалдар мен тамақ өнімдерін өндірудегі наножүйелер;
  • тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігі.

Институт құрамында 3 ғылыми-зерттеу зертханалары (ҒЗЗ) бар:

  1. Жаңа буындағы тамақ өнімдері ғылыми-зерттеу зертханасы;
  2. Тағам және қайта өңдеу өндірістерінің нанотехнологиясы ғылыми-зерттеу зертханасы
  3. Тағам және қайта өңдеу өндірістерінің инновациялық технологиялары зертханасы.

ЖАҢА БУЫНДАҒЫ АЗЫҚ-ТҮЛІК ӨНІМДЕРІН ШЫҒАРУ ЖӨНІНДЕГІ ПРОБЛЕМАЛЫҚ ҒЗЗ ҒЫЛЫМИ-ЗЕРТТЕУ ЗЕРТХАНАСЫ

Жаңа буындағы тамақ өнімдері ғылыми-зерттеу зертханасы «АТУ» АҚ-ның Тағам технологиялары ғылыми-зерттеу институтының құрылымдық бөлімі болып табылады және нан өнімдерінің тағамдық және биологиялық құндылығын арттыру, нанның дәнді түрлерінің және өсімдік шикізаты (дәнді-бұршақты және майлы дақылдар, әртүрлі дәрілік өсімдіктер, көкөністер, жемістер және басқалар) негізіндегі басқа да өнімдердің технологиясын өңдеу саласындағы Қазақстан Республикасының жетекші ғылыми негізгі және қолданбалы зерттеулерін жүргізеді.

Зертхананың негізгі ғылыми бағыттары:

  • өнімді өсірілген дән негізіндегі «табиғи» азық аталатын жаңа буындағы тағам өнімдерінің «қыздырмайтын» технологияларын әзірлеу;
  • астық және басқа да ауыл шаруашылық дәнді-дақылдарын, соның ішінде жасұныққа (тағам талшықтарына) бай дәстүрлі емес шикізатты қайта өңдеудің ресурс үнемдеуші технологияларын әзірлеу;
  • емдік-алдын алу және функционалды тағам өнімдерінің жаңа түрлерін әзірлеу;
  • дәнді нан мен нан-бөлке тағамдарының жаңа түрлерін әзірлеу;
  • қант қызылшасы өндірісіндегі қайталама шикізат – меласса негізіндегі «Өмір эликсирі плюс» жаңа буындағы тағам өнімін өндіріске енгізу.

Нан өнімдерін байыту үшін астық қоспаларын өндіруді коммерциализациялау.

ТАҒАМ ЖӘНЕ ҚАЙТА ӨНДЕУ ӨНЕРКӘСІБІНДЕГІ НАНОТЕХНОЛОГИЯЛАР ҒЫЛЫМИ-ЗЕРТТЕУ ЗЕРТХАНАСЫ

Зертхана басшысы
техника ғылымдарының кандидаты
Языкбаев Еркін Сағитұлы

E-mail: yerkinkz@rambler.ru

«Тағам және қайта өндеу өнеркәсібіндегі нанотехнологиялар ғылыми-зерттеу зертханасы» – «АТУ» АҚ Тағам технологиялары ғылыми-зерттеу институтының құрылымдық бөлімшесі, ол тамақ өнімдерінің қайталама ресурстарын өңдеу және қайта өңдеу саласында кең ауқымды ғылыми іргелі және қолданбалы зерттеулер жүргізеді.

Зертхананың негізгі ғылыми бағыттары:

– нанотехнологиялар және ауыл шаруашылығындағы наноматериалдар (өсімдік шаруашылығы, мал шаруашылығы, құс шаруашылығы, балық өсіру және басқа өндіріс салалары);

– тамақ және қайта өңдеу өнеркәсібіндегі нанотехнологиялар мен наноматериалдар (тағамды микроэлементтердің биогенді нанобөлшектерімен байыту, микроэлементтердің нанобөлшектерін қолдана отырып тамақ және қайта өңдеу өнеркәсібі үшін қайталама шикізат негізінде жаңа өнімдер жасау);

– АӨК машина жасауына арналған нанотехнологиялар мен наноматериалдар.

                                                                 

– құндылығы төмен өсімдік шикізаты мен өсімдік қалдықтарын қайта өңдеу, мал шаруашылығы, құс өсіру тағамдық құндылығы және жануарларға, құстарға, балықтарға және өсімдіктерге арналған өнімдердің басқа түрлеріне өңдеу бойынша зерттеулер мен іздестіру жұмыстарын ұйымдастыру және жүргізу;

– шошқа өсіру мен мал шаруашылығының басқа салаларының табыстылығы мен бәсекеге қабілеттілігін арттыру, аз құнды өсімдік шикізатын және қайта өңдеу салаларының қайталама ресурстарын ақуызды моноқұйыққа айналдыру үшін биотехнологияны әзірлеу және енгізу.

Зертхананың негізгі жетістіктері:

  • тоған және басқа типтегі шаруа қожалықтары, шаруа қожалықтары үшін ғылыми-техникалық құжаттама және өнімділігі 1 т / сағ болатын шағын цехтың жобасы әзірленді;
  • биотехнологияның технологиялық регламенттері және агроөнеркәсіптік кешен мен тамақ өнеркәсібіне енгізу үшін әр түрлі қуаттылықтағы тамақ өнімдерінің қайталама шикізатын өңдейтін цехтың жобасы әзірленді;
  • Қазақстанның агроөнеркәсіптік кешенінде, тамақ және тоқыма өнеркәсібінде нанотехнологияларды құру және енгізу үшін Ресейдің жетекші университеттерімен байланыс орнатылды.

ТАҒАМ ЖӘНЕ ҚАЙТА ӨНДЕУ ӨНДІРІСТЕРІНІҢ ҒЫЛЫМИ-ЗЕРТТЕУ ЗЕРТХАНАСЫ

Зертхана инженері:
магистр
Молдакаримов Алмаз Абилхайрұлы

E-mail: mister_almaz89@mail.ru

«Тағам және қайта өндеу өндірістерінің ғылыми-зерттеу зертханасы» экологиялық қауіпсіздік талаптарына сәйкес келетін тамақ өнімдерінің жаңа ассортиментін құру үшін шикізаттың қауіпсіздігін қамтамасыз ете отырып, іргелі және қолданбалы ғылыми зерттеулерді, экономикалық даму мүдделері үшін ғылыми сыйымды жобаларды әзірлеуді және елдің азық-түлік пен азық-түлік қауіпсіздігін қамтамасыз етуді, жоғары инновациялық технологияларды енгізуді жүзеге асырады. Зертхана элеваторлар мен астықты қайта өңдеу кәсіпорындарында электромагниттік кавитация саласында астықты өңдеу, сақтау және қайта өңдеудің ионозонадық технологияны жасау және енгізу бойынша үлкен ғылыми бағытты жүзеге асырады.

Зертхананың негізгі ғылыми бағыттары:

  • тағам шикізаты мен өнімін, электромагниттік және электрожиілік ықпал ету аппараттарын, ауаны оттегімен байыту аппараттарын, кавитация құрылғыларын, сондай-ақ олардың технологиялық жабдықтарын, мақсаты мен өнімділігіне қарай иондық, озондық және ионоозондық өңдеу режимдерін әзірлеу;
  • аппараттарды және технологиялық жабдықтарды әзірлеу, жобалау және жасау, оларды өндіріске енгізу бойынша ғылыми-өндірістік кешенін ұйымдастыру;
  • ұн, жармалық өнімдерді, нан, макарон және кондитер өнімдерін, құрама жем өндірудің инновациялық технологияларын әзірлеу.