- +7(707)221 88 08
- +7(727)221 88 08
- |
Menu
«Оқу-ғылыми нан орталығының» қызметі университетіміздің ең ірі жетістіктердің бірі болып табылады және ғылыми әзірлемелерін өндіріске енгізуге, Қазақстанның жетекші компанияларының өкілдерімен семинарлар және шеберлік сабақтарын өткізуге кең мүмкіндіктер ашады. Соңғы бес жылда еліміздің тамақ өнеркәсібі кәсіпорындарына бұршақ дақылдарының технологиялық қасиеттерін, нанның сапасын жақсарту бойынша он шақты инновациялық жоба ұсынылып, оның бесеуі өндіріске енгізілді. Оның ішінде АҚ «Алтын диірмен» жетілдірілген аспирациялық жүйесі, «KazBestGray» ЖШС астық пен қамырды өңдеудің ион-озондық технологиясы, «Ақсай» нан-тоқаш комбинатында бидай нанының жаңа түрлерін әзірлеу технологиясын пайдалануда.
Толығырақ
2012 жылдың 12 қазанында «Тамақ, жеңіл өнеркәсібін және қонақжайлылық индустриясын инновациялық дамыту» халықаралық ғылыми-тәжірибелік конференциясы барысында «Оқу-ғылыми нан орталығының» салтанатты ашылуы өтті. Ашылу салтанатына 12 елден келген Қазақстанның, Ұлыбританияның, Чехияның, Болгарияның, Испанияның, Италияның, Ресейдің, Украинаның, Беларусьтің, Корея Республикасының, Қырғызстанның және Өзбекстанның жетекші университеттері мен ғылыми орталықтарының қонақтары қатысты.
«Оқу-ғылыми нан орталығында» роторлы пеш, толықсыту камерасы, спиральді қамыр араластырғыш, қамыр бөлгіш, Италияда жасалған бөлгіш-дөңгелектеуіш орнатылған.
Оқу-ғылыми орталықта «Нан өнімдері өндірісінің технологиясы», «Тағамдық құндылығы жоғары өнімдердің технологиясы» пәндері бойынша зертханалық сабақтар өткізіледі. Сонымен қатар магистранттар мен докторанттар диссертациялық жұмыстар бойынша зерттеулер жүргізеді.
«Оқу-ғылыми нан орталығы» «Тағамдық құндылығы жоғары өнімдердің технологиясы» пәнінен зертханалық сабақтар өткізілу барысы
Оқу-ғылыми макарон орталығы
2015 жылдың 30 қазанында «Оқу-ғылыми макарон орталығының» салтанатты ашылуы өтті, ашылу салтанатына Қазақстанның, Ресейдің, Украинаның жетекші жоғарғы оқу орындары мен ғылыми орталықтарынан келген қонақтар, АҚ «АТУ» профессорлық-оқытушылық құрамы және «Нан өнімдері және өңдеу өнеркәсібі технологиясы» кафедрасының оқытушылары мен студенттері, сондай-ақ Қазақстанның жетекші тамақ өнеркәсібінің өкілдері қатысты. Мәртебелі қонақтар «Оқу-ғылыми макарон орталығының» маңыздылығын, сапалы білім алудың, инновациялық технологияларды зерттеудің, халыққа арналған функционалдық өнімдерді әзірлеудің басты шарттарының бірі ретінде жоғары бағалады.
Толығырақ
«Оқу-ғылыми макарон орталығында» бакалаврларға арналған зертханалық жұмыстар жүргізілумен ғана шектелмейді, сонымен қатар, университеттің жас ғалымдарының ғылыми әзірлемелерін өндіріске енгізу жүзеге асырылуда. Мұнда бакалаврлар, магистранттар мен докторанттар өздерінің ғылыми-зерттеу жұмыстарын жүргізе алады. Сонымен қатар, оқу-ғылыми орталығында семинарлар мен мастер-кластар өткізіледі.
Орталық жұмсақ және қатты бидай ұнынан (26-36% глютені бар жоғарғы сұрыпты бидай ұны) жасалған, қысқа кесілген макарон өнімдерін (рожки,вермишель,кеспе) өндіруге арналған жартылай автоматты шағын желімен жабдықталған. Шағын желі ПМИ-02 маркалы макарон прессінен және ШС-1 маркалы екі кептіру шкафынан тұрады. Желі жартылай автоматтандырылған У-01 маркалы орап-қаптау және МП-03 маркалы ұнелегіш қосымша жабдықтарымен жабдықталған. ПМИ-02 екі бункерлі макарон прессі арқылы бидай ұнының кез келген сұрпынан (қатты және жұмсақ, майда және ірі үгінді, жарма және олардың қоспалары) жасалған макарон өнімдерінің қамырын илеуге, пішінге келтіруге, кесуге және алдын-ала кептіре алады. ШС-1 кептіргіш шкафы макарон өнімдерін бастапқы ылғалдылығы 36,2%-дан, ылғалдылығы 19%-ға дейін кептіруге арналған. Макарон өнімдерін кептіру ыстық ауа арқылы жүзеге асырылады. Кептіру шкафы жартылай автоматты режимде жұмыс істейді. Температура режимі автоматты түрде сақталады.
Оқу процесінде оқу-ғылыми орталығын пайдалану сапалы білім алуға, инновациялық технологияларды зерттеуге, жаңа өнімдерді әзірлеуге зор мүмкіндік береді. «Оқу-ғылыми макарон орталығында» зертханалық сабақтарды өткізу білім алушыларға материалды барынша кеңінен және тиімді пайдалануға болады.
Макарон өнімдерін өндіру
Магистрантардың ғылыми-зерттеу жұмыстарын жүргізуі
Докторант Өмірзақова Г.А.-ның ғылыми-зерттеу жұмысы
Докторант Өмірзақова Г.А. Қазақстан Республикасы Білім және ғылым министрлігі қаржыландырған «2013-2015 жылдарға арналған халықаралық ғылыми-техникалық бағдарламалар мен жобалар» халықаралық жобасында «Өсімдік тектес шикізат ресурстарын пайдалана отырып, халықтың әртүрлі топтары үшін функционалды макарон өнімдерінің технологиясын жасау» атты тақырыбында ғылыми зерттеу жұмыстарын «Оқу-ғылыми макарон орталығында» жүргізді.
2013 жылдың 18 қазанында Алматы технологиялық университетінде «АТУ» АҚ серіктес жоғары оқу орындарының шетелдік ғалымдары мен зерттеушілерінің қатысуымен «Ет өңдеудің оқу-ғылыми орталығы» салтанатты түрде ашылды.
Ашылу салтанатына Қазақстанның, Ресейдің, Украинаның жетекші университеттері мен ғылыми орталықтарынан келген қонақтар, «АТУ» АҚ әкімшілігі мен профессорлық-оқытушылық құрамы, сондай-ақ «Азық-түлік өнімдерінің технологиясы» кафедрасының оқытушылары, студенттер, Қазақстанның тамақ өнеркәсібінің алдыңғы қатарлы кәсіпорындарының өкілдері қатысты. Мәртебелі меймандар халыққа сапалы білім алудың, инновациялық технологияларды меңгерудің, функционалдық өнімдерді әзірлеудің маңызды шарттарының бірі ретінде «Ет өңдеудің оқу-ғылыми орталығының» маңыздылығын жоғары бағалады.
Құрылған «Ет өңдеудің оқу-ғылыми орталығы» үлкен перспективалар ашады: университет ғалымдарының ғылыми әзірлемелерін өндіріске енгізу, семинарлар мен шеберлік сабақтарын өткізу. Орталық студенттерге, магистранттарға және докторанттарға ет өндіру технологиясы бойынша зертханалық және ғылыми-зерттеу жұмыстарын жүргізеді.
«Ет өңдеу жөніндегі оқу-ғылыми орталығының» жұмыс істеуі жоғары білікті мамандарды даярлауға және кадрларды және мамандарды ғылыми-инновациялық қамтамасыз ету үшін білім, ғылым, өндіріс пен озық халықаралық тәжірибені интеграциялау негізінде ғылыми зерттеулер жүргізуге мүмкіндік береді. Қазақстан Республикасының тамақ өнеркәсібі.
Орталық шұжық және ет өндірісінің соңғы жетістіктерімен жабдықталған. Етті өңдеудің толық циклі ұйымдастырылған: шикізатты кесу, сүйектен тазарту, кесу, тұздау, фарш салу, пішіндеу, термиялық өңдеу және дайын шұжықтар мен ет өнімдерін сақтау процестері.
Орталық келесі жабдықтармен жабдықталған: жылу камерасы (UK-3/1M100), салқын камера КХН-9, үстел үсті ет тартқышы LaMinerva AE-22, гидравликалық шприц LaMinerva CE INS/32, үстел үсті ет араластырғыш haMinerva. C/E MM-30, кескіш Talsa K15, инжектордың нұсқаулығы, вакуумдық үстелдік массажер Suhner VT-20, вакуумды орауыш, «Корунд-клип» 1-25R жұмыс үстелінің қайшы, өндірістік үстелдер, шикізатты жууға арналған 2 секциялы жуу ваннасы , т.б.
Тамақ өнімдерінің технологиясы кафедрасының жетістіктері
Орталықта құрылған жас ғалымдардың ғылыми ізденістері республикалық ғана емес, халықаралық деңгейдегі түрлі байқауларға, көрмелерге үнемі қатысып отырады. Магистранттар мен докторанттардың өнімдері жыл сайын Ресейдің «Алтын күз» агроөнеркәсіптік көрмесінде (Ресей, Мәскеу), «Сүт және ет өнеркәсібі» халықаралық көрмесінде алтын, күміс және қола медальдармен, сондай-ақ құрмет грамоталарымен марапатталады. «, «Қараөткел», «Қазақстан азық-түлік нарығы» отандық көрмелері, т.б.
Алматы технологиялық университетінің «Тағам технологиясы» кафедрасында 2012-2014 ж.ж. «Ауыл шаруашылығы жануарларының сүтін терең өңдеудің инновациялық технологияларын әзірлеу және енгізу» ғылыми жобасы аяқталды (жетекшісі – ҚР ҰҒА академигі, химия ғылымдарының докторы, профессор Құлажанов Қ.С., АҚ президенті «АТУ») (ҚР Білім және ғылым министрлігінің тапсырысы бойынша) қаржыландыру көлемі 60 млн.теңге, оның үш кезеңі сарапшылардан жоғары балл алған, аралық және қорытынды есептер Министрлікпен сәтті бекітілді. Қазақстан Республикасының білім және ғылым. Зерттеу жұмысының нәтижелері бойынша Қазақстан Республикасының 6 алдын ала стандарты әзірленді, бекітілді және ҚР ИДМ КТРМ реестріне енгізілді. 2013-2015 жж «Жаңа бактериялық композициялар мен толтырғыштарды қолдану арқылы жартылай қатты ірімшіктердің инновациялық технологиясын жасау» ғылыми-зерттеу жобасы аяқталды (жетекшісі – Қазақстан Республикасы Ауыл шаруашылығы ғылымдары академиясының академигі, т.ғ.д., профессор Алимарданова М.Қ.) (тапсырыс беруші Қазақстан Республикасы Білім және ғылым министрлігі) қаржыландыру сомасы 20 млн.теңге, оның үш кезеңі сарапшылардан жоғары балл алған, аралық және қорытынды есептер Республика Білім және ғылым министрлігімен сәтті бекітілді. Қазақстанның. Ғылыми-зерттеу және тәжірибелік-конструкторлық жұмыстардың нәтижелері бойынша «Алматы» жартылай қатты ірімшік өндірудің технологиялық регламенті» МД әзірленді. Тамақ өнеркәсібі кәсіпорындарында ғылыми жұмыстар жоғары экономикалық тиімділікпен және практикалық енгізумен аяқталды. Осы ғылыми-зерттеу жобаларының шеңберінде сүт өнімдерін өндіруге арналған технологиялық жабдықтар сатып алынды, орталықтың жобасы жасалды, технологиялық жабдықтарды орнату және іске қосу, сүт өнімдерін іске қосу және сынау өндірісі жүзеге асырылды. тағам технологиясы кафедрасының профессоры Алимарданова М.К.
2015 жылдың 30 қазанында Алматы технологиялық университетінде МНПК және Қазақстан Республикасының Тұңғыш Президенті күніне арналған ІІІ форум аясында «Сүт өңдеудің оқу-ғылыми орталығының» салтанатты ашылуы өтті. орын алу. Ашылу салтанатына: Қазақстанның, Ресейдің және Украинаның жетекші университеттері мен ғылыми орталықтарынан келген қонақтар қатысты.
«Сүт өңдеудің оқу-ғылыми орталығы» ашытылған сүт өнімдерін, сүзбе, ірімшіктер мен балмұздақтарды жасауға арналған. Оның келесі жабдық түрлерімен жабдықталған 3 өндірістік желісі бар: сүт және қышқыл сүт өнімдеріне арналған цистерналар, сепаратор, Бертоли гомогенизаторы, жылытқыш, құю машинасы, қақпақ пулеметі, орталықтан тепкіш сорғы, ірімшікке арналған автоматтандырылған кешен. және сүзбе, моцарелла ірімшігі, ірімшікке арналған пресс, шағын ірімшік зауыты, араластырғыш, мұздатқыш, жууға арналған ванна, үстелдер мен сөрелер.
Орталыққа түсетін шикі сүттің сапасын анықтау үшін талдаулар жүргізу үшін титрленетін қышқылдықты, температураны, тазалықты, термиялық тұрақтылықты анықтауға арналған зертханалық қондырғылар, шикізаттың белсенді қышқылдығын талдауға арналған рН өлшегіш, а Биохимиялық талдауға арналған Jenway құрылғысы, термостат, сорғыш қондырғысы, таразы және т.б.
Сүтті өңдеудің оқу-ғылыми орталығында ғалымдар сүтқышқылды өнімдердің жаңа түрлерін: йогурттар, сүзбе, ірімшіктер, түрлі ассортименттегі балмұздақ және рецепт бойынша, соның ішінде ұлттық сүт өнімдерін өндірудің режимдері мен әдістерімен айналысуда. сонымен қатар студенттерге, магистранттарға және докторанттарға сүт технологиясы және сүт өнімдері бойынша зертханалық және ғылыми-зерттеу жұмыстары.
«Астық қоспаларын өндірудің оқу-ғылыми орталығы» 2016 жылы коммерцияландыру жобасы есебінен (2016 жылғы 14 қазандағы № 217 келісімшарт) Қазақстанның астық өңдеу кәсіпорындарында нан өнімдерін байыту үшін отандық функционалды астық қоспаларының технологиясын енгізу мақсатында құрылған.
Толығырақ
«Астық қоспаларын өндірудің оқу-ғылыми орталығы» 2016 жылы коммерцияландыру жобасы есебінен (2016 жылғы 14 қазандағы № 217 келісімшарт) Қазақстанның астық өңдеу кәсіпорындарында нан өнімдерін байыту үшін отандық функционалды астық қоспаларының технологиясын енгізу мақсатында құрылған.
2016 жылдың қазан айында «Астық қоспаларын өндірудің оқу-ғылыми орталығының» ашылуы өтті, оның ашылу салтанатына: Қазақстанның жетекші жоғары оқу орындары мен ғылыми орталықтарынан келген қонақтар, АҚ «АТУ» әкімшілігі мен профессорлық-оқытушылық құрамы қатысты.
«Астық қоспаларын өндірудің оқу-ғылыми орталығының» ғалымдары сатып алынған технологиялық жабдықта келесі ассортименттегі астық қоспаларын өндірудің технологиялық режимдері мен параметрлерін әзірледі: «Великолепная семерка», «Золотая смесь», «Белковая смесь», «Целебные росточки», «Омега 6».
Сондай-ақ, «АТУ» АҚ ғалымдары – Құлажанов Т.К., Қизатова М.Ж., Пронина Ю.Г., Набиева Ж.С., Изтаев А.И., Гумаров Б.С., Нұрғожина Ж.К. 2019 жылғы 26 шілдеде № 30 бюллетеньде жарияланған № 33792 «Нан өнімдерін байытуға арналған астық қоспасының құрамы (нұсқалар)» патентін алды.
«Астық қоспаларын өндірудің оқу-ғылыми орталығы» астық қоспаларының жаңа түрлерін әзірлеуге, университетіміздің жас ғалымдарының ғылыми зерттеу жұмыстарын өндіріске енгізуге және т.б. үлкен жол ашады. Оқу-ғылыми орталықта студенттерге, магистранттарға және докторанттарға арналған әртүрлі астық қоспаларын алу технологиясы бойынша зертханалық және ғылыми-зерттеу жұмыстары жүргізіледі.
«Астық қоспаларын өндірудің оқу-ғылыми орталығында» келесі құрылғылар мен жабдықтар орнатылған:
Қаптау аппараты
«Құрама жем өндірудің оқу-ғылыми орталығы» студенттермен практикалық сабақтар және магистранттар және докторанттармен ғылыми зерттеулер жүргізуге және ғылыми зерттеу жұмыстарының орындауына арналған. Бұл орталықта университеттің жас ғалымдарының ғылыми зерттеу жұмыстарын өндіріске енгізу жүзеге асырылып, семинарлар мен мастер-кластар өткізіледі.
Толығырақ
2019 жылдың 23 қазанында «Құрама жем өндірудің оқу-ғылыми орталығының» салтанатты ашылуы өтті, оның ашылу салтанатына: Қазақстанның жетекші жоғары оқу орындары мен ғылыми орталықтарынан қонақтар, Алматы қаласы Әуезов ауданының әкімі Сайран Сайфеденов, «АТУ» АҚ әкімшілігі мен профессорлық-оқытушылық құрамы қатысты.
«Құрама жем өндіретін оқу-ғылыми орталық» студенттермен практикалық сабақтар және магистранттар мен докторанттар зерттеу жұмыстарын ғылыми-зерттеу зертханаларында жүргізе алады. Аталған орталықта университеттің жас ғалымдарының ғылыми жұмыстарын өндіріске енгізу және оларды жүзеге асырыруға зор мүмкіндік береді, сонымен қатар, оқу-ғылыми орталығында семинарлар мен мастер-кластар өткізіледі.
«Құрама жем өндіретін оқу-ғылыми орталық» жаңа құрама жем түрлерін әзірлеуге, университет ғалымдарының ғылыми әзірлемелерін өндіріске енгізуге және т.б. үшін үлкен мүмкіндікке ие. Оқу-ғылыми орталықта студенттер, магистранттар мен докторанттар үшін құрама жем өндірісінің технологиясы бойынша зертханалық және зерттеу жұмыстары жүргізіледі.
«Құрама жем өндіру оқу-ғылыми орталығында» мынадай жабдықтар орнатылған:
Агрегат құрамына мыналар кіреді:астық және ақуыз шикізатын пневматикалық алуға арналған ұшы бар икемді жең, тас іріктегіш, діріл сепараторы, ұсатқыш, салмақ диспенсері, араластырғыш, премикстер мен минералды шикізатты беруге арналған қабылдау науасы;
Оқу мейрамханасы – бұл білім алушыларды практикаға бағытталған оқытуды жүзеге асыруға мүмкіндік беретін нақты жұмыс істейтін кәсіпорын режимінде оқу процесін ұйымдастыру нысаны. Бұл білім беру технологиясының мақсаттарының бірі студенттердің кәсіби маңызды жеке қасиеттерін дамыту болып табылады: шығармашылық қабілеттер мен бастамалар, сыни ойлау, өзін-өзі бағалау, қабылданған шешімдер үшін жауапкершілік.
Білім беру технологиясы төмендегілерге бағытталған::
Кафедраның мақтанышы-өзінің «Оқу мейрамханасы» және «Қоғамдық тамақтану өнімдерін өндіру бойынша оқу-ғылыми орталығы» болуы болып табылады. Орталықтарда оқыту тамақ өнімдерін өндіру бойынша практикалық дағдыларды алуға мүмкіндік береді. 35 орындық «Оқу мейрамханасы» қызмет көрсету саласына қажетті заманауи жабдықтармен жабдықталған.
«Оқу мейрамханасы»
«Қоғамдық тамақтану өнімдерін өндіру бойынша оқу-ғылыми орталығында» және «Оқу мейрамханасында» білім алушылардан теориялық сабақтардан алған білімдері бекітіледі және ұжымда қарым-қатынастың психологиялық дағдылары қалыптасады. Кәсіптік білім беру процесінде білім беру технологиясы болашақ жас тамақтану технологтары алған білімдерін, дағдыларын және дағдыларын тәжірибеде сәтті қолдана алатын жағдайда сәтті жүзеге асырылуы мүмкін.
Болашақ жас мамандардың қажетті құзыреттіліктерін қалыптастыру үшін олар:
«Қоғамдық тамақтану өнімдерін өндіру жөніндегі оқу-ғылыми орталығын» және «Оқу мейрамханасын» құрудың негізгі қағидаттары:
1) «Қоғамдық тамақтандыру өнімдерін өндіру жөніндегі оқу-ғылыми орталық» және «Оқу мейрамханасы» – қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындары – кафелер мен мейрамханалар үшін кадрларды толыққанды даярлауға бағытталған белгілі бір қызмет түрі. Оқу-ғылыми орталықта жұмыс орындарының қажетті саны бар оқшауланған жұмыс үй-жайы болады;
2) оқу-ғылыми орталықтағы жұмыс уақытында әрбір білім алушыда дербес жұмыс учаскесі болады, сондай-ақ белгілі бір мерзімде орындалуға тиіс жұмыс көлемі айқындалады;
3) әрбір жұмыс орны өндірістік, санитариялық-гигиеналық талаптарға және нормативтік құжаттамаға сәйкес қажетті жабдықпен жасақталады;
4) оқу-ғылыми орталықта жалпы басшылықты оқытуды жүргізетін арнайы пәндер оқытушылары жүзеге асырады;
5) білім алушылар зертханалық сабақтарда оқу-ғылыми орталықтың жабдықтарын, құралдары мен құралдарын пайдаланады;
6) білім алушылар оқытушының басшылығы мен практикалық сабақтарда оқытудың теориялық бөлігінде алған білімдерін пысықтайды, бекітеді және жетілдіреді. Мамандық стандарты негізінде білім алушылар орындауға тиісті іс-әрекеттер (функциялар) тізбесі және функциялардың орындалуын растайтын құжаттар тізбесі жасалды.
«Оқу мейрамханасында» дастарқан жаю
«Қоғамдық тамақтану өнімдерін өндіру бойынша оқу-ғылыми орталығының» ашылуы
Университеттің жоғары білікті мамандарды даярлау үшін бірегей оқу-материалдық базасы бар. Оған жақсы жабдықталған шеберханалар мен зертханалар кіреді.
Оқу-өндірістік орталықтар жаңа буынның инновациялық жабдықтарымен жабдықталған, онда студенттер өздерінің теориялық білімдерін бекітеді және кәсіби шеберліктерін жетілдіру бойынша практикалық дағдыларын дамытады.
Студенттердің кәсіби деңгейін арттыру үшін оқу-өндірістік цехтарда шеберлік сыныптары мен семинар-тренингтер өткізіледі. Студенттер оқу-өндірістік цехтарда өздерінің практикалық дағдыларын шеберлікпен және біліктілікпен пысықтайды.
«Қоғамдық тамақтандыру өнімдерінің технологиясы» пәні бойынша зертханалық сабақтар
Мастер-класстар мамандық таңдау кезіндегі құралдардың бірі ретінде
Кез келген ЖОО-ның тиімді өміршеңдігінің негізінде мектеп оқушылары, кәсіптік колледждер арасында Мамандық таңдау және кәсіби және әлеуметтік табысқа жету үшін талапкерлердің жеке қасиеттерін қалыптастыру үшін кәсіптік бағдар жатыр.
2019 жылы «Қоғамдық тамақтану өнімдерін өндіру жөніндегі оқу-ғылыми орталығында» Алматы қаласының оқушылары мен колледж оқушылары үшін мастер-класс өткізілді.
2019 жылдың 20 сәуірінде шақырылған оқушылар мен колледж білім алушылары үшін «Тағам өнімдерінің технологиясы» кафедрасы «Дайын тағамдарды рәсімдеу кезінде шынайы тағамдық гүлдерді пайдалану» тақырыбында мастер-класс ұйымдастырды. Мастер-класс профессор Таева А.М., қауымдастырылған профессор Кененбай Ш.Ы. сениор-лектор Капбасова А.М. және «ТІАМО» мейрамханасының бас аспазы Акбаров Ринат жетекшілігімен «Қоғамдық тамақтану өнімдерін дайындау технологиясы» ғылыми зертханасында өтті.
Осы мастер-классты өткізу кезінде заманауи тағамдарды ресімдеу кезінде тірі тағамдық гүлдерді пайдалану көрсетілді, Білім алушылар жұмыс процесіне тартылды, онда үлкен қызығушылық танытты.
2019 жылдың 20 қарашасында «Қоғамдық тамақтану өнімдерін өндіру бойынша оқу-ғылыми орталығында» «Еуропалық тағамдар» тақырыбында мастер-класс өткізілді. «Мята» мейрамханасының Шеф-аспазы Атмышев Дамир және «Олово» мейрамханасының шеф-аспазы Кулакиди Павел Еуропа асханасының фирмалық тағамдарын әзірлеуді көрсетті.
ЖОО мен Қазақстанның өнеркәсіптік кәсіпорындары арасындағы тиімді өзара ынтымақтастықтың табысты мысалы ретінде «Эфес Қазақстан» АҚ демеушілігімен «АТУ» АҚ технопаркінің базасында құрылған Ашыту өнімдерін өндіру оқу-ғылыми орталығы дәлел.
Efes Kazakhstan цехты жөндеу мәселесінде, сыра (шағын сырақайнату зауыты) мен қосалқы жабдықтарды өндіруге арналған MB75 типті Micro-brewery зауытының (Чехия) бірегейт әжірибелік қондырғысын сатып алуды да қолдады.
Автоматты зертханалық сыра қайнату зауытының қондырғылары бір рамаға орнатылған. Сыра қайнатқыштың өнімділігі бірқайнату барысында 8 гл суслоны құрайды.
Моноблокты сыра қайнату зауыты қамтиды:
– затор дайындау/қайнату чаны;
– сүзу резервуары / вирпул;
– бу генераторы;
– сусло салқындатқышы.
Келесі түйін, онсыз сыра қайнату мүмкін емес, ашыту резервуарлары. Ашыту резервуарлары сондай-ақ бір рамаға орнатылады және қамтиды: әрқайсысының сыйымдылығы 8 гл болатын 4 ЦКТ (цилиндрлі-конустытанктер), олар оқшауланған, салқындатылған және температураны реттеу жүйесімен жабдықталған, сонымен қатар гликоль қондырғысымен қамтылған.
Осылайша, студенттер сыра қайнатудың соңғы технологияларын қолдану арқылы білімдерін бекітуге мүмкіндік алады: қарапайым сыраны дайындау және ерекше сорттарды әзірлеу. Оқытудың бұл тәсілі түлектерге кәсіби қызметке дайын маман ретінде жұмысты жүргізу мүмкіндігін береді.
Оқу-ғылыми орталық қызметінің негізгі міндеті – студенттерді кәсіптік тәжірибеге тарту, жастардың негізгі білім беру бағдарламаларының шеңберінен шығатын жаңа ғылыми білімге деген қызығушылығын ояту.
Қазақстанның және шет елдердің жетекші кәсіпорындарының жоғары санатты кәсіби технологтары студенттерге алкогольсіз сусындар шығару бойынша оқу шеберлік сабақтары мен семинарлар өткізеді.
Сыра қайнату зауыты қазақстандық сыра қайнату саласындағы инновацияларды алға жылжытатын негізгі фактор болып табылады. Студенттердің осы жабдықтағы тәжірибелік жұмыстары уытты ұсақтаудан бастап соңғы өнім шығаруға дейінгі сыра қайнату өндірісінің барлық үдерістерін қадағалауға мүмкіндік береді.
«Ашыту және шарап жасау технологиясы» оқу траекториясының 6В072800 – «Қайта өңдеу өндірістерінің технологиясы» мамандығының студенттеріне арналған зертханалық сабақтар, «Уыт дайындау технологиясы», «Сыра қайнату технологиясы», «технохимиялық бақылау және шарап жасау» цех қабырғасында өткізіледі, сондықтан технопарктің шарттары өндіріс жағдайларына жақын. Цех ашылғаннан бері 60-тан астам студент көбікті сусын жасау бойынша тәжірибелік дағдыларды меңгерді.
Осы жабдықтың негізінде университеттің жас ғалымдары бірқатар маңызды ғылыми және тәжірибелік жұмыстар жүргізді:
– биология ғылымдарының кандидаты, доцент Байғазиева Г.И., PhD докторы Баязитова М.М., магистрант Мадет Г. «Тритикале дәнінің уыттылық қасиеттерін зерттеу және сыраның жаңа сортының технологиясын жасау»;
– PhD докторы Кекибаева А.Қ., магистр Расулова М., магистрант Абдушукуров Ж. «Клейковинаның төмен мөлшері бар арнайы мақсаттағы сыра технологиясын жасау» т.б.
Орталықтың негізгі міндеті білім беру бағдарламаларынан тыс – жас білім алушылардың тәжірибиесін арттыру, жаңа ғылыми білімге деген қызығушылықтарын ояту.
Оқыту орталығында Земцов Сергей Анатольевич, Беседин Павел сынды жоғары санатты технологтар Қазақстанның нан пісіру және кондитерлік өнеркәсібі қызметкерлеріне сондай-ақ, біздің университеттің студенттері, магистранттары, докторанттары мен оқытушыларына арналған оқыту семинарларын, шеберлік сыныптарын өткізеді,
Толығырақ
Оқыту орталығы 2019 жылдың ақпан айында АҚ «Алматы Технологиялық Университетінде» ашылды.
Оқыту орталығының ашылу салтанатына: «Әділ» ЖШС, Бакалдрин компаниясының өкілі, Австрия, Бас директор Ушакова Е.А., «Беккер и К» ЖШС нан-тоқаш және кондитерлік цехының директоры Калиева Н. М., «Патиссиер» кондитерлік өндіріс компаниясының басшысы Лаврентьева Ю. Г., Қазақстан және Орталық Азия бойынша А. Байтыманова, тамақ өнеркәсібінің ірі кәсіпорындарының басшылары,» АҚ «Алматы ашытқы зауытының» басшылары, сондай-ақ «Алматы Технологиялық Университетінің» студенттері, магистранттары, «Нан өнімдері және қайта өңдеу өндірістерінің технологиясы » кафедрасының докторанттары мен оқытушылары қатысты.
Орталықтың негізгі міндеті білім беру бағдарламаларынан тыс – жас білім алушылардың тәжірибиесін арттыру, жаңа ғылыми білімге деген қызығушылықтарын ояту.
Мұндай оқу орталықтары жас ғалымдар мен студенттерге зерттеу жұмыстарын жүргізуге және оны өндірісте пайдалануды ұсынуға үлкен мүмкіндік беретін таптырмас орын.
Алматы, 050012, Төле би көшесі, 100
+7 727 221-88-08
+7 727 293 52 95
+7 727 317-00-53
+7 727 293-52-96
+7 707 221-88-08