2021 жылғы 21 қазанда «Алматы технологиялық университеті» АҚ-да Қазақстан Республикасы Тәуелсіздігінің 30 жылдығына арналған «Тағам, жеңіл өнеркәсіптері мен қонақжайлылық индустриясының инновациялық дамуы»  халықаралық ғылыми-тәжірибелік конференциясы өтті.

 

Конференция жұмысына онлайн режимде Беларусь мемлекеттік азық-түлік және химиялық технологиялар университеті (Белоруссия), Ярослав Мудрый атындағы Новгород мемлекеттік университеті (Ресей), Новосибрск технологиялық институты (Ресей), Одесса ұлттық тағам технологиялары академиясы (Украина), Г. В. Плеханов атындағы Ресей экономикалық университеті (Ресей),  А. Н. Косыгина атындағы Ресей мемлекеттік университеті (Ресей), Н.В. Вавилов атындағы Саратов мемлекеттік аграрлық университеті, М. Әуезов атындағы Оңтүстік Қазақстан мемлекеттік университеті. Шәкәрім атындағы Семей қаласының мемлекеттік университеті, Қазақ технология және бизнес университеті (Нұр-сұлтан қ.), Х. Дулати атындағы Тараз мемлекеттік университеті, Қазақ ұлттық аграрлық университеті, Инновациялық Еуразия университеті, С. Сейфуллин  атындағы Қазақ агротехникалық университеті, сондай-ақ тағам және жеңіл өнеркәсіп кәсіпорындары қауымдастығының басшылары және т.б. қатысты.

 

Конференцияны кіріспе сөзімен ғылым және инновациялар жөніндегі проректор Алиев Баходир Азимжонович ашты.

Конференцияның пленарлық отырысында баяндамалар жасады:

Мокеева Наталия Сергеевна - т.ғ.д., А.Н. Косыгин атындағы Ресей мемлекеттік университетінің профессоры «Пандемиядан кейінгі киімді және арнайы киімді жобалауға қойылатын заманауи талаптар» тақырыбында;

Турсуналиева Динара Мухтаровна  - э.ғ.к., М.Рысқұлбеков атындағы  Қырғыз экономикалық университетінің доценті «Қырғыз Республикасында циркулярлық экономиканың қалыптасуы» тақырыбында;

Титлов Александр Сергеевич - т.ғ.д., профессор, Одесса ұлттық тамақ технологиялары академиясының мұнай-газ технологиялары, инженерия және жылу энергетикасы кафедрасының меңгерушісі «Күн жылу трансформаторлары негізінде атмосфералық ауадан су алу жүйелерін әзірлеу» тақырыбында;

Мардар Марина Ромиковна - т.ғ.д., профессор, Одесса ұлттық азық-түлік технологиялары академиясының ғылыми және педагогикалық жұмыс және халықаралық байланыстар жөніндегі проректоры «Сауықтыру мақсатындағы астық өнімдерінің жаңа түрлерінің ассортиментін қалыптастыру және сапасын кешенді бағалау» тақырыбында.

 

Пленарлық мәжілістің соңында «АТУ» АҚ ректоры Т.Қ. Құлаажановтың атынан конференция баяндамашыларына алғыс хаттар берілді.

Конференция жұмысы келесі тақырыптық секциялар бойынша жалғасты.

Секция 1 - «Ауыл шаруашылық шикізатын өңдеу және тағам өнімдерін өндіру технологиясы мен техникасы, олардың сапасы мен қауіпсіздігі». Модераторлар: Жаксылыкова Г.Н.– т.ғ.к., доцент, «АТУ» АҚ  «Тағам технологиялары» факультетінің деканы; Таева А.М. – т.ғ.к., доцент, «АТУ» АҚ  «Тамақ өнімдерінің технологиясы» кафедрасының меңгерушісі. Хатшы: Изембаева А.К. – PhD. Идентификатор -625 610 9205; пароль – Qwerty1234.

Секция 2 - «Жеңіл және тоқыма өнеркәсіптері тауарлары мен бұйымдарының технологиясы және қауіпсіздігі; дизайн және мода». Модераторлар: Сарттарова Л.Т. – PhD, доцент, «АТУ» АҚ «Дизайн, текстиль және киім технологиялары» факультетінің деканы; Джуринская И.М. – PhD, «АТУ» АҚ «Текстиль өндірісінің технологиясы» кафедрасының меңгерушісі. Адамбекова Ж.К. – магистр. Идентификатор -263 662 2658; пароль – Qwerty1234.

Секция 3 - «Тағам, жеңіл өнеркәсіптері мен қонақжайлылық индустриясының экономикалық мәселелері, мейрамхана және қонақ үй бизнесі технологиясы». Модераторлар: Мурзалиева А.К. – PhD, «АТУ» АҚ «Экономика және бизнес» факультетінің деканы; Елубаева Ж.М. – э.ғ.д., «АТУ» АҚ  «Туризм және сервистік қызмет көрсету» кафедрасының меңгерушісі. Хатшы:Чувашев С.Ю. - магистр. Идентификатор -496 692 5585; пароль – Qwerty1234.

Секция 4 - «Тағам және жеңіл өнеркәсіп өндірістеріндегі технологиялық үдерістер мен құрал-жабдықтар. Технологиялық үдерістерді инфокоммуникациялық басқару». Модераторы: Усупов С.С. – т.ғ.д., доцент, «АТУ» АҚ  «Инжиниринг және ақпараттық технологиялар» факультетінің деканы; Маликова Ф.У. – PhD, доцент, «АТУ» АҚ  «Ақпаратты технологиялар» кафедрасының меңгерушісі. Хатшы: Ильясов Е.С. – магистр.  Идентификатор -921 201 5801; пароль – Qwerty1234.

Секция 5 - «Білім берудегі инновациялық технологиялар». Модераторлар: Аухадиева З.Ж. – ф.ғ.к., доцент, «АТУ» АҚ «Мемлекеттік және шет тілдері» кафедрасының меңгерушісі; Тукенова К.Т. – п.ғ.к., «АТУ»   АҚ «Әлеуметтік-гуманитарлық пәндер» кафедрасының меңгерушісі. Хатшы: Миркенова Г.К. – магистр. Идентификатор -898 903 4342; пароль – Qwerty1234

 

 

Секциялық отырыстарда ұсынылған баяндамаларда тағам, жеңіл өнеркәсіп және қонақжайлылық индустриясының қазіргі жай-күйі, даму үрдістері мен перспективалары мәселелері бойынша отандық және шетелдік ғалымдардың зерттеулерінің нәтижелері баяндалды. Пікірталас барысында әрі қарайғы зерттеулердің перспективалық бағыттары қаралып, неғұрлым маңызды мәселелерді  шешудің мүмкін болатын  жолдары тұжырымдалды. Қорытынды пленарлық мәжілісте  ғылым және инновациялар жөніндегі проректор Алиев Баходир Азимжонович халықаралық ғылыми-тәжірибелік конференцияны қорытындылап, барлық қонақтар мен қатысушыларға шын жүректен алғыс айтып, ғылым саласында одан әрі жетістіктерге жете берулеріне тілектестік білдірді.

Құрметті әріптестер!

 

Сіздерді 2021 жылы қазанның 21-22 күндері өтетін Алматы технологиялық университетінің «Тамақ, жеңіл өнеркәсіптері мен қонақжайлылық индустриясының инновациялық дамуы» халықаралық ғылыми-тәжірибелік конференциясының  жұмысына қатысуға шақырамыз.

Конференцияға ғалымдар мен мамандар, мемлекет және қоғам қайраткерлері,  бизнес құрылымдары мен Қазақстан Республикасы, ТМД және алыс-жақын шет елдердің БАҚ өкілдері шақырылады.

 

Конференция бағыттары:

  • Экологиялық қауіпсіз тағам өнімдері өндірісіндегі шикізатты қайта өңдеудің инновациялық технологиялары;
  • Агроөнеркәсіп кешеніндегі биотехнология мен нанотехнологиялар;
  • Жаңа буын өнімдерін өндірудегі тоқыма өндірісінің шикізатты үнемдейтін, қауіпсіз технологиялары;
  • Жеңіл өнеркәсіп бұйымдарын жобалау әдістері және дизайн-концепциясы;
  • Тағам және жеңіл өнеркәсіп өндірістеріндегі технологиялық үдерістер мен құрал-жабдықтар;
  • Технологиялық үдерістерді инфокоммуникациялық басқару;
  • Туризм, мейрамхана және қонақ үй бизнесінің тұрақты дамуы;
  • Тағам, жеңіл өнеркәсіп өндірістерінің және қонақжайлылық индустриясының экономикалық өркендеуінің мәселелері;
  • Білім берудегі инновациялық технологиялар.

 

Конференцияға қатысу түрлері

  • пленарлық баяндамамен қатысу;
  • секциялық баяндамамен қатысу;
  • баяндамасыз басылып шығу.

 

Конференция материалдары бойынша жинақ шығарылады. Жинаққа Халықаралық  ISBN индексі беріледі.

Конференцияның жұмыс тілдері: қазақ, орыс, ағылшын.

Баяндамаларды ұсыну: Баяндамалар мен хабарламалар толық 3 беттен аспайтын (графикалық материалды қосқанда) көлемде, интерактивті формада ұсынылады. Баяндамаларды жіберу үшін конференцияның арнайы сайтына төмендегі сілтеме бойынша www.conference-atu.kz  online жүйесінде электронды тіркелу қажет.

Баяндама, толтырылған тіркеу формасына, жеке файл болып тіркеледі. Файлдың аты – бірінші автордың аты. Мәтінді теру шрифті Times New Roman, Times New Roman KK EK, ФорматMS Word 95/97/2000/XP,  кітаптық,   шрифт өлшемі - 14, сөйлемаралық интервал - біртекті, шеттері жан-жағынан - 20 мм.

 

Баяндама мәтіні келесі схема бойынша толтырылады: Құжаттың басында сол жақ жоғарғы бұрышында ӘОЖ индексі көрсетіледі, келесі жолдың ортасынан, баспа әріптерімен – баяндама аталуы, келесі жолда авторлар фамилиясы мен инициалы және ғылыми дәрежесі, жұмыс орны, қаласы, мемлекеті, электронды адресі және келесі жолдан баяндама мәтіні жазылады. Баяндама соңында әдебиеттер тізімі беріледі. Мәтін түпнұсқа болып есептеледі және өзгертілмейді.

Баяндаманы ұсыну уақыты 2021 жылдың 01 қазанға (қоса алғанда) дейін. Ұйымдастыру комитеті баяндаманың рәсімделуі, орындалуы талапқа сай келмесе, конференция тақырыбымен сәйкес келмесе немесе 2021 жылдың 01 қазанынан кейін тапсырылса,  баяндаманы қайтаруға құқылы.

Баяндаманы жарияланымға  қабылдау туралы ұйымдастыру комитетінің хабарламасын алғаннан кейін, автор қатысу жарнасын төлегендігі туралы құжаттың сканерленген көшірмесін 2021 жылдың 15-ші қазанға  дейін conference@atu.kz  электронды мекен-жайға ұсынуы қажет.

Баяндама конференцияның ғылыми еңбектер жинағында және www.atu.kz сайтында жарияланады.

Материалдардың ғылыми мазмұны мен жазылуына автор жауапты. Баяндаманың рәсімделуі, орындалуы  талаптарға сәйкес болмаса және конференция тақырыбымен сәйкес келмесе немесе белгіленген мерзімнен кейін тапсырылса,  баяндама қарастырылмайды және қайтарылмайды.

Конференцияға келуге байланысты шығындар қатысушылар есебінен жүргізіледі. 

 

Ұйымдастыру сұрақтары 

Конференцияға қатысу жарнасы Қазақстан Республикасының азаматтары үшін 3000 теңге, басқа мемлекет азаматтары үшін 30 АҚШ долларын құрайды. Докторанттар, аспиранттар мен магистранттар үшін қатысу жарнасы 2000 теңге немесе басқа мемлекет азаматтары үшін  20 АҚШ долларын құрайды.

Ұйымдастыру жарнасы аты-жөні және «Конференция-2021» белгіленуі көрсетілген, Алматы технологиялық университетінің банк шотына қабылданады.

 

Төлем реквизиттері:

АҚ «Алматы технологиялық университеті»,
050012, Алматы қ., Төле би к., 100
АҚ «Банк Центр Кредит»,
БИН 990840000359,
БИК KCJBKZKX,
КБЕ 17. 

 

Есеп шоты:

Теңгемен есептесу үшін:
ИИК KZ 878560000000011134
Ресей рублімен есептесу үшін:
ИИК KZ978560000000396723
USD-мен есептесу үшін (доллар):
ИИК KZ978560000000517280 

 

Конференцияның негізгі мерзімдері
Сайтта тіркелу және баяндама ұсыну - 2021 жылдың 01  қазанына дейін;
Ұйымдастырушылық  жарнасын төлеу - 2021 жылдың 15 қазанына дейін.

 

Ұйымдастыру комитетінің мекен жайы:
050012, Қазақстан Республикасы, Алматы қ,  Төле би көшесі, 100
Алматы технологиялық университеті

 

Бас оқу ғимараты, 6 қабат, 617 каб. 
Тел. +(727) 293-53-10 (ішкі 178,243), факс +(727)293-52-92,
E-mail: conference@atu.kz

2019 жылдың 27 сәуірінде START-UP АТУ-2019 стартап-байқауының жеңімпаздары «Ғылым, Білім, Жастар» конференциясы шеңберінде марапатталды. 5 жоба бизнес серіктестерден қаржыландырылды:

 

1. «Байсерке-Агро» ЖШС негізінде голштиндік сиырларды азықтандыру рационын түсіндіру. Қолдар Алимарданова М.К., Зейин Б.Н., Орымбасар Д.Б.
Бизнес серіктес – «Байсерке-Агро» ЖШС, бас директоры М.Әлиев

 

2. Құжаттарлы рәсімдеге көкем карсету орталығы. Қолдар Мухтарханова Р., Матибаева А., Г.Камбар, М.Х.
Бизнес серіктес – «AsiaSertLine» ЖШС, режиссер Н.Радионов.

 

3. Жүнді өңдеу өнеркәсібінің қалдықтарынан материалдардан жасалған материалдарды зерттеу және бағалау. Қолдар Джуринская И.М., Бубыбай Ж.Т., Асанова А.Н., Серібайбай Ж.Ж., Кушенова Б.С.
Бизнес-серіктес – ЖШС «Тазару», директор Н.Демюкова

 

4. «Косплей» мейманханалық кафесі. Қолдар Несіпбеков Е.Н., Жангуттина Г.О.,
Османова К.К., Машкенова А.Т. Іскерлік серіктес – И.П. Муратова, режиссері А.Б. Муратова

 

5. Африклыќ тїyeњұs etіnіñ negizіnde zastıq pіttı normatıtі tekhnalıq qoğıl іzіrleu. Қолдар Серікқызы М.С., Уажанова Р.У., Манап .Р. Бизнес серіктес – «Фарм Фауна» ЖШС Б.А. Дәуренқұлов

 

Республикалық жас ғалымдардың ғылыми-тәжірибелік конференциясы 25-26 сәуір 2019 ж. - Жүктеу

«Тамақ, жеңіл өнеркәсіптері мен қонақжайлылық индустриясының инновациялық дамуы» халықаралық ғылыми-тәжірибелік конференциясы

 

Алматы ғылыми-технологиялық университеті 2018 жылдың 25-26 қазанында «Азық-түлік, жеңіл өнеркәсіп және қонақжайлылық индустриясының инновациялық дамуы» атты Халықаралық ғылыми-тәжірибелік конференция өткізді.
Конференция жұмысына ғалымдар, мамандар, мемлекеттік және қоғамдық қайраткерлер, Қазақстан Республикасының, ТМД-ның және шетелдің тиісті іскерлік құрылымдарының өкілдері қатысты. Конференцияның ашылуына дейін қонақтар Алматы технологиялық университетінің ғалымдарының жетістіктерімен танысты. Конференцияны АТУ бірінші проректоры, профессор Нұрахметов Бауыржан Құмарғалиұлы ашты.

 

Конференцияның жалпы отырысында мынадай баяндамалар жасалды:

  • Мукеева Наталья – техника ғылымдарының докторы, профессор, «Дизайн бұйымдарының технологиясы және дизайны» кафедрасының меңгерушісі, «Магистранттарды дайындауда бағалау құралдарының жүйесі» тақырыбында баяндама;
  • Антипова Людмила Васильевна – техника ғылымдарының докторы, Воронеж мемлекеттік технологиялық университетінің жануарлар өнімдерінің технологиясы кафедрасының профессоры, «Интер-аралық және пәнаралық өзара әрекеттесу ғылым мен білімдегі қазіргі заманғы проблемаларды шешу үшін негіз болып табылады» тақырыбында баяндама жасады;
  • Шыңғысов Азірет Өтебайұлы – техника ғылымдарының докторы, профессор, М.Өтжанов атындағы Оңтүстік Қазақстан мемлекеттік университетінің азық-түлік өнімдерінің технологиясы және қауіпсіздігі кафедрасының меңгерушісі Әуезов, «Жеміс-көкөніс өнімдерін сақтау режимдерін ғылыми тұрғыдан негіздеу» тақырыбында баяндама жасады;
  • Колесникова Светлана Васильевна – «EFKO Management Company» АҚ филиалының GR-жобаларының жетекшісі, «Мұнай және май өнеркәсібін дамытудың жаһандық үрдістері» тақырыбында баяндама жасады.​

 

Конференцияның одан әрі жұмысы 4 тақырыптық секцияда ұйымдастырылды. Секциялық отырыстарда ұсынылған ақпараттық бағдарламалық есептер отандық және шетелдік ғалымдардың азық-түлік және қонақжайлылық индустриясының қазіргі жағдайы, үрдістері мен келешегі туралы көптеген жылдар бойы жүргізген зерттеулерінің нәтижелерін, салалық мамандарды даярлау мен дамытудың технологиялық, экономикалық, басқарушылық және әлеуметтік аспектілерін жетілдіру аспектілерін талдады.

 

Талқылау барысында ең маңызды проблемаларға ықтимал шешімдер және болашақ зерттеулер үшін перспективалы бағыттар қалыптасты. Конференция басталғанға дейін жарияланған конференция жинағында жариялауға 258 баяндама ұсынылды.
Конференцияның қорытындысы бойынша азық-түлік, жеңіл өнеркәсіп және қонақжайлылық индустриясын дамыту, экономикалық мәселелер, сондай-ақ осы салалар бойынша мамандарды даярлау бойынша халықаралық ғылыми ынтымақтастық тәжірибесін жалғастыру туралы шешім қабылданды.

 

Материалы международной научно-практической конференции «Инновационное развитие пищевой, легкой промышленности и индустрии гостеприимства» 25-26 октября 2018 года

26-27 сәуір, 2018 жылы Алматы технологиялық университетінде «Ғылым. Білім. Жастар» Республикалық жас ғалымдардың ғылыми- техникалық конференциясы өтті.

 

Конференцияға 223 баяндама келіп түсті, оның -195 баяндама конференцияның материалдар жинағына жарияланды.

 

Конференцияның жұмысына ҚР, жақын шет елдердің жоғары оқу орындарынан, ҒЗИ, өнеркәсіп кәсіпорындарынан студенттер, магистранттар, докторанттар, жас ғалымдар және маманда, атап айтқанда:

  • Әл-Фараби атындағы Қазақ ұлттық университетінен;
  • Қ.И.Сатпаев атындағы Қазақ ұлттық техникалық университетінен;
  • Құрманғазы атындағы Қазақ ұлттық консерваториядан;
  • Қазақ мемлекеттік қыздар педагогикалық университетінен;
  • Шакарим атындағы Семей мемлекеттік университетінен;
  • Қазақ технология және бизнес университетінен;
  • Еуразия технологиялық университетінен;
  • ЖШС«қайта өңдеу және тағам өндірісі ҚазҒЗИ» қатысты.

 

Конференцияның пленарлық мәжілісінде баяндама жасады:

 

Тултабаева Тамара Чумановна – т.ғ.д., профессор, қайта өңдеу және тағам өндірісі ҚазҒЗИ «Мал шаруашылығы өнімдерін сақтау және қайта өңдеу технологиясы» зертханасының меңгерушісі., «Түйе сүтін қайта өңдеу бойынша инновациялық технологияларды жасау келешегі»;

Амутова Фарида – «Антиген» ЖШС зерттеудің химиялық әдістері зертханасының ғылыми қызметкері. «Халықаралық стандарттар негізінде ара шаруашылығы өнімдерінің сапасы мен биоқауіпсіздігі»;

Жакупбекова Арай – «Антиген» ЖШС зерттеудің химиялық әдістері зертханасының ғылыми қызметкері. «Сүт және сүт өнімдерінің фальсификациясына кешенді сараптама» және басқалар.

 

Конференция жұмысы 6 секция бойынша жүргізілді: :

1 - секция – Тағам және өңдеу өндірісінің технологиясы;
2 - секция – Жеңіл және тоқыма өнеркәсібі;
3 - секция – Технологиялық процестерді механизациялау, автоматтандыру және ақпараттандыру;
4 - секция – Жалпы экономикалық мәселелер,туризм және қонақжайлылық индустриясы;
5 - секция – Жаратылыстану ғылымдары;
6 - секция – Әлеуметтік-гуманитарлық ғылымдар

 

Конференция жұмысында бірқатар өзекті мәселелер талқыланды: тағам және жеңіл өнеркәсіптердің қазіргі технологиялары; тағам өнеркәсібінің қауіпсіздігін қамтамасыз етудегі химиялық, биологиялық және биотехнологиялық аспектілері, бақылаудың қазіргі әдістері; тағам өнімдерінің кәсіпорындарын ақпараттық және техникалық қамтамасыз ету; тағам және жеңіл өнеркәсіптері үшін кадрларды дайындауда білім беру инновациялары; тағам, жеңіл өнеркәсібі, қонақжайлылық индустриясы, туризм кәсіпорындарын басқару әдістерін жетілдіру.

 

Жас ғалымдардың өзекті деп танылған ғылыми жұмыстары І, ІІ, ІІІ дәрежелі дипломдармен марапатталды. Әр секция бойынша І дәрежелі – 1 диплом, ІІ дәрежелі – 2 диплом, ІІІ дәрежелі – 3 диплом (дипломдардың жалпы саны 36 дана).

 

Материалы международной научно-практической конференции 

Алматы технологиялық университетінің 60 жылдығына арналған «Азық-түлік, жеңіл өнеркәсіп және қонақжайлылық индустриясының инновациялық дамуы» атты халықаралық ғылыми-практикалық конференция

 

2017 жылдың 6-7 қазанында Алматы технологиялық университетінде Халықаралық технологиялық университетінің 60-жылдығына арналған азық-түлік, жеңіл өнеркәсіп және қонақжайлылық индустриясының инновациялық дамуы Халықаралық ғылыми-практикалық конференция өтті.

 

Конференция жұмысына ғалымдар, мамандар, мемлекеттік және қоғамдық қайраткерлер, Қазақстан Республикасының, ТМД-ның және шетелдің тиісті іскерлік құрылымдарының өкілдері қатысты.

 

Конференцияны АТУ ректоры, академик Кулажанов Талғат Құралбекович ашты.

 

Конференцияның жалпы отырысында мынадай баяндамалар жасалды:

  • Майкл Мюллер Қазақстан Республикасындағы Австрия елшілігінің сауда жөніндегі кеңесшісі.
  • Колой Тенев, Пловдив қаласында (Болгария) Азық-түлік технологиясы университетінің директоры, «Сүт өнеркәсібіндегі технологиялық процестерді жақсарту үшін баромембран әдістерін қолдану» тақырыбындағы презентациямен
  • Штыкхмо Дмитрий Александрович Ресей экономикалық университетінің даму жөніндегі проректоры. Г.В.Плеханова (Ресей) «Қонақжайлылық индустриясы инновацияның жүргізушісі ретінде» тақырыбында баяндама жасады.

 

Конференцияның одан әрі жұмысы 3 тақырыптық секцияда ұйымдастырылды. Үзіліс сессияларында ұсынылған баяндамалар отандық және шетелдік ғалымдардың азық-түлік, жеңіл өнеркәсіп және қонақжайлылық индустриясының қазіргі жағдайы, келешегі мен даму келешегі туралы көптеген жылдар бойы жүргізген зерттеулерінің нәтижелерін, сондай-ақ экономикалық, басқарушылық және әлеуметтік аспектілерді қарастыратын кәсіпорындардың техникалық қайта қарулану мәселелерін талдады. филиалдар мен мамандарды даярлау міндеттері.
Талқылау барысында болашақтағы зерттеулер үшін перспективалы бағыттар қарастырылды және ең маңызды мәселелерді шешудің ықтимал жолдары анықталды.

Конференция материалдарында 181 баяндама жарық көрді. Атап айтқанда, Техникалық және Технологиялық бөлімде ауыл шаруашылығы шикізатын өңдеу және азық-түлік өнімдерін өңдеу, олардың сапасы мен қауіпсіздігі жарық және тоқыма өнеркәсібі өнімдері мен өнімдерінің Технология және қауіпсіздік бөлімінде -109 баяндама; дизайн және сән – 21 баяндама, бөлімде азық-түлік, жеңіл өнеркәсіп және қонақжайлық индустриясының экономикалық мәселелері, мейрамхана және қонақ үй бизнесі технологиялары – 51 баяндама.

 

Конференция Алматы технологиялық университетінің 60 жылдығына арналған салтанатты жиналыс болып өтті. Университеттің ректоры Талғат Құлажанов университеттің жетістіктері туралы баяндама жасады, одан кейін қонақтар құттықтау сөз сөйледі.

 

Университеттің ректоры қонақтарды АТУ-ның 60 жыл мерейтойлық медалімен марапаттады. Салтанатты жиын мерекелік концертпен аяқталды.

 

7 қазанда мерейтойлық іс-шара АТУ-дың жаңа спорт кешенінің ашылуымен жалғасты, онда бірінші проректор Бауыржан Нұрахметов қазақстандықтардың өміріндегі спорттың маңыздылығы туралы, атап айтқанда, АТУ студенттерінің өмірі туралы әңгімеледі. Сосын қонақтар мен қатысушылар университеттің оқу, ғылыми және өндірістік орталықтарымен танысты. Қонақтар сүт өңдеу орталығы, нан орталығы, ет өңдеу орталығы, мұнай орталығы және диеталық қоспалар сияқты университеттің стратегиялық бөлімшелеріне барып, әртүрлі өнімдермен өңделді.

 

Қорытынды пленарлық мәжілісте бірінші проректор Бауыржан Нұрахметов халықаралық ғылыми-тәжірибелік конференцияны қорытындылай келе, барлық қонақтар мен қатысушыларға шын жүректен алғысын білдіріп, ғылым саласындағы жетістіктер тіледі.

 

Содан кейін қонақтарға «Сұңқар» таулы кешенінде өткізілген мәдени шара күтіп тұрды, онда қонақтар жыртқыш құстармен шоу өткізіп, құс етіне қатыса алды.

2016 жылғы 27-28 қазан аралығында «ИНДУСТРИЯЛЫҚ ӨНЕРКӘСІПТІҢ ИННОВАЦИЯЛЫҚ ДАМУЫ: ИДЕЯНЫҢ КІРІСПЕГЕ КІРІСПЕ» халықаралық ғылыми-тәжірибелік конференциясы

 

2017 жылдың 27-28 қазанында Алматы ғылыми-технологиялық университеті «Тамақ өнеркәсібінің инновациялық дамуы: идеядан іске асыруға дейін» атты Халықаралық ғылыми-тәжірибелік конференция өткізді.

 

Конференция жұмысына ғалымдар, мамандар, мемлекеттік және қоғамдық қайраткерлер, Қазақстан Республикасының, ТМД-ның және шетелдің тиісті іскерлік құрылымдарының өкілдері қатысты.

 

Конференцияның ашылуына дейін қонақтар Алматы технологиялық университетінің және салауатты тағам өндірушілерінің ғылыми жетістіктерінің көрмесімен танысты. Конференцияны АТУ-ны зерттеу және дамыту жөніндегі проректоры, профессор Кизатова Майгуль Жалеловна ашты.

 

Конференцияның жалпы отырысында мынадай баяндамалар жасалды:

  • Фуси Дэвид – Ph.D., Bridging Consulting Ltd, Ұлыбритания, «Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі және қалдықтарды басқару»;
  • Дина Мұхамбетова – «Ким Лимитед Казахстан» ЖШС директоры. «Тамақ өнеркәсібіндегі инновациялық технологияларға арналған заманауи ингредиенттер» тақырыбында;
  • Қаженов Сәкен Ғабитұлы – ҚМУ-нің жастар ғылымының төрағасы. Ш.Уәлиханов: «Жастардың кәсіпкерлік бастамаларын Қазақстан Республикасының экономикасына инвестиция ретінде қолдау» тақырыбында.
  • Утебекова Галина Алтынбекқызы – Қазақстан-Швейцария туризм, мейрамхана және қонақ үй бизнесі институтының директоры, «Жергілікті, деми-глаза үшін» тақырыбында , Сорпа, барлық халық санаттарына ұсынылған, соның ішінде балаларға арналған тамақтану.

 

Конференция аясында пленарлық мәжіліс онлайн режимінде баяндама жасады:

  • Байхожаева Бахыткул Узаковна – техника ғылымдарының докторы, профессор, Еуразия ұлттық университетінің «Стандарттау және сертификаттау» кафедрасының меңгерушісі. Л.Н. Гумилев, «Тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін қамтамасыз етудің инновациялық тәсілдері» тақырыбында баяндама жасады.
  • Тултабаев Мұхтар Шоманұлы – Техникалық ғылымдар докторы, профессор, Қазақ технология және бизнес университетінің ғылым және инновация жөніндегі проректоры, «Сапалы білім – нарықта қызмет көрсетудің танымал сегменті» тақырыбында.
  • Горбатовская Нина Александровна – техника ғылымдарының кандидаты, «Азық-түлік өнімдерінің технологиясы» кафедрасының профессоры, Тараз мемлекеттік университеті М.Х.Дулати, «Функционалдық тағамдарды құрудағы инновациялық әзірлемелер» тақырыбында баяндама жасады.

 

Конференция шеңберінде мұнай тәрбиесі және диеталық қосымша орталығының салтанатты ашылуы болды.

 

Конференцияның одан әрі жұмысы 4 тақырыптық секцияда ұйымдастырылды. Секциялық отырыстарда ұсынылған ақпараттық бағдарламалық есептер отандық және шетелдік ғалымдардың азық-түлік және қонақжайлылық индустриясының қазіргі жағдайы, үрдістері мен келешегі туралы көптеген жылдар бойы жүргізген зерттеулерінің нәтижелерін, салалық мамандарды даярлау мен дамытудың технологиялық, экономикалық, басқарушылық және әлеуметтік аспектілерін жетілдіру аспектілерін талдады.

2015 жылдың 29-30 қазанында «Азық-түлік, жеңіл өнеркәсіп және қонақжайлылық индустриясының инновациялық дамуы» атты халықаралық ғылыми-практикалық конференция

 

2015-2019 жылдарға арналған Қазақстан Республикасының Индустриалды-инновациялық даму бағдарламасын іске асыру аясында Алматы технологиялық университетінде «Азық-түлік, жеңіл өнеркәсіп және инновациялық индустрияның инновациялық дамуы» атты халықаралық ғылыми-тәжірибелік конференция өтті. Конференция жұмысына ғалымдар, мамандар, мемлекеттік және қоғамдық қайраткерлер, Қазақстан Республикасының, ТМД-ның және шетелдің тиісті іскерлік құрылымдарының өкілдері қатысты.
Конференцияның ашылуына дейін қонақтар Алматы технологиялық университетінің ғалымдарының жетістіктерімен танысты.

 

Конференцияны АТУ ректоры, профессор Құлажанов Талғат Құралбекович ашты.

 

Конференцияның жалпы отырысында мынадай баяндамалар жасалды:

 

  • Шарманов Төрегелді Шарманұлы – медицина ғылымдарының докторы, профессор, ҚР ҰҒА академигі, Қазақ тағамтану академиясының президенті: «Салауатты ұзақ өмір»;
  • Мансұров Zulhair Aymuhametovich – химия ғылымдарының докторы, тақырып бойынша Қазақстан Республикасының профессоры, MAN Жоғары мектебінің академигі, ғылым жөніндегі мемлекеттік сыйлығының лауреаты, техника және білім: «Ғылым ұйымдастырудың кейбір мәселелері»;
  • Шин Шокита (Жапония) – сәулетші, дизайн магистрі, «Жапондық дизайн тұжырымдамасы» және т.б.
  • Рахимов С.М. – «ТТП» кафедрасының докторанты: «Мақта матасының антимикробтық қабатына металл нанобөлшектерін пайдалану»

 

Конференция аясында G-Global коммуникативтік платформасында жалпы университеттік семинар өткізілді. Новосибирск технологиялық университеті (Новосибирск, Ресей), Челябинск техникалық университеті (Челябинск қ., Ресей), Қазақ технология және бизнес университеті (Омбы қ. Астана қ.).

 

Конференция шеңберінде жақын және алыс шет елдерден шақырылған ғалымдармен бірлесіп, семинарлар мен дөңгелек үстелдер өткізілді, бұл біздің ғалымдар мен өндіріс қызметкерлеріне шетелдік ғылыми-зерттеу қоғамдастығынан ғалымдардың күш-жігерін біріктіруге мүмкіндік беретін кең ауқымды халықаралық ғылыми жобаларға белсенді қатысуға мүмкіндік берді. инновациялық жобалар. Атап айтқанда, «ҚР жеңіл өнеркәсіп кәсіпорындарында ғылымды интеграциялау мәселелері» тақырыбында дөңгелек үстел өтті. Модератор – Ж.Жилишбаева, техника ғылымдарының докторы, профессор, жеңіл өнеркәсіп және дизайн факультетінің деканы.

 

G-Global коммуникативті платформасында Еуразия ұлттық университетімен вебинар. Н.Гумилев (Астана), Оңтүстік Қазақстан мемлекеттік университеті. М.Әуезов (Шымкент қ.), Алматы энергетика және байланыс университеті (Алматы қ.) «Нано-био және жасыл технологиялар болашақ үшін» тақырыбында баяндама жасады. Модераторлар – техника ғылымдарының кандидаты, профессор А.Т. Кутжанова, т.ғ.к., профессор А.Т. Лесова Ж.Т.

 

Қазақстан, қонақ үйлер мен мейрамханалар Қауымдастығы азық-түлік кәсіпорындарының одағы, жеңіл өнеркәсіп кәсіпорындарының қауымдастығы, азық-түлік жетекші кәсіпорындарының басшылары – қазіргі заманғы ғылыми-зерттеу өндірісінде іске асыруды талқылау, сондай-ақ конференцияға отандық өнеркәсіптің ғылымды күш-жігерін және бизнесті дамыту үйлестіре АТУ Қамқоршылар Кеңесінің мүшелерін шақырылған мақсатында , жеңіл өнеркәсіп, қонақжайлылық индустриясы – «Ақсай-нан» ЖШС, «Рахат» АҚ, «Арарат» БК, «Карлсберг Казахстан» АҚ, «Ашытқы зауыты» АҚ Ltd «, Беккер және К», АҚ «Алтын Диірмен корпорациясы» ЖШС, «Азия Агро азық-түлік» ЖК «Бижан» ЖШС, «тігін фабрикасы» Ник «және басқалар.

 

Конференция аясында сүт пен макарон өнімдерін қайта өңдеу бойынша оқу және ғылыми орталықтардың салтанатты ашылуы өтті (оқу корпусы 3B). Модератор – Ф.Диханбаева, техника ғылымдарының докторы, актер Профессор, Тамақ өнімдері факультетінің деканы.
Конференцияның одан әрі жұмысы 3 тақырыптық секцияда ұйымдастырылды. Секциялық отырыстарда ұсынылған ақпараттық бағдарламалардың отандық және шетелдік ғалымдардың қазіргі жағдайы, азық-түлік индустриясының және қонақжайлылық индустриясының даму үрдістері мен перспективалары туралы көптеген жылдар бойы жүргізілген зерттеулердің нәтижелері, мамандарды даярлау мен дамытудың технологиялық, экономикалық, басқарушылық және әлеуметтік аспектілерін жетілдіру аспектілерін талдады. салалар.

 

Талқылау барысында ең маңызды проблемаларға ықтимал шешімдер және болашақ зерттеулер үшін перспективалы бағыттар қалыптасты. Конференцияға жариялану үшін баяндама конференцияға дейін жарияланған конференциялардың 204 материалдары ұсынылды.

 

Конференцияның қорытындысы бойынша азық-түлік, жеңіл өнеркәсіп және қонақжайлылық индустриясын дамыту, сондай-ақ осы салалар бойынша мамандарды дайындау бойынша халықаралық ғылыми ынтымақтастық тәжірибесін жалғастыру туралы шешім қабылданды.